0

Г раждани протестират пред Народното събрание срещу решението да бъде върнато гласуването с хартиена бюлетина. Преди дни отново граждани се бяха събрали на протест.

Крум Стоев

Крум Стоев

Крум Стоев

Крум Стоев

Протестиращите тази вечер блокираха движението пред сградата на парламента. Те скандират „Мафията вън“ и споделят, че не желаят хартиената бюлетина, защото според тях това ще доведе до контролиран вот и хиляди невалидни бюлетини. 

Крум Стоев

Крум Стоев

Крум Стоев

Тези хора, които в момента стоят на студа и дъжда, имат голям принос, защото показват на хората вътре, че не могат съвсем набързо да прекарат нещата, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Кирил Петков. Нашата роля в този момент е да светнем прожекторите и да казваме какво означава всяка точка от Изборния кодекс и какъв е техният истински смисъл, каза още той. Според него по Изборния кодекс сега е много важно кодът на машините да бъде абсолютно прозрачен, за да може всички, които искат, да имат достъп до този код и да се махне опорката, че машините не работят честно. 

Крум Стоев

Крум Стоев

Крум Стоев

Петков благодари на хората за подкрепата и заяви, че ще продължат да се борят докрай с т.нар. "хартиена коалиция".

Според Божидар Божанов от „Демократична България“ през последните седмици се правят опити хората да бъдат манипулирани, че има кодове и машинации. „Ние защитаваме машинното гласуване, което е гаранция за честен вот. А честният вот е гаранция за свободата на демокрацията“, каза още Божанов. 

По-рано днес депутатите одобриха предложението на правната комисия избирателят да може да гласува по избор - с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване. Народните представители прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предложение на ДПС да се гласува само с хартиени бюлетини.