0

О бщият брой на избирателни секции, в които ще се гласува днес, в страната и извън страната са 12 934. Подвижните са 292, в места за задържане има 15 избирателни секции. 755 са извън страната. Секциите, в които ще се гласува с хартия са 3264, в страната са 2810, а извън България 454. В болниците са секциите са 121. Такива данни даде в началото на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

Подадени са десет сигнала за проблеми с гласуването за страната. Три са за нарушения в секционно избирателни комисии, два от тях са, че не е започнал избирателният ден, но са подадени преди началото на изборния ден. Всички секционни избирателни комисии работят тук и в чужбина, каза тя.

Има подадени две жалби за предизборна агитация и социологически проучвания в предизборния ден, по едната вече взехме решение. Вече машините, с които е преустановено гласуването са 15 за цялата страна. и се е преминало на гласуване с хартиени бюлетини. ЦИК разглежда още два сигнала за Плевен и Перник, заяви Матева, което допълни, че става въпрос за сайтове.

Към момента имаме първи приключили избори в Нова Зеландия, скоро ще приключи гласуването и в Австралия. Няма проблеми в Далечния Изток. В Европа - най-големият проблем, който е срещан е неявяване на членове на секционните комисии или закъснението им. Всички секции работят. Още не е започнало гласуването в Северна и Южна Америка, допълни говорителят Цветозар Томов.