0

З драво подпийнал бургазлия се опита да гласува в СИК 137 в СУ „Константин Петканов“ в жк „Меден рудник“. Янчо Стойчев призна, че по-рано през деня дошъл и дори седнал пред машината, но твърди, че гласът му не бил зачетен.

Очевидно той е създавал проблеми на членовете на изборната администрация и се наложило те да извикат полиция, съобщи Флагман. Янчо е изведен пред вратите на училището и му е издадено разпореждане да не притеснява повече членовете на комисията.

Около 18 ч. той се опита отново да се върне, тъй като, по думите му, гласът му бил „изтрит“. На входа го спря полицай от Четвърто РУ и му каза, че няма да го допусне, тъй като е във видимо нетрез вид. Янчо обаче твърдеше, че му няма нищо, бил изпил само „една ракия“. Наложи се да бъде извикан патрулен автомобил, който да установи дали бургазлията от жк „Меден рудник“ действително е употребил алкохол.

Оказа се, че Янчо е с 1,95 промила, а според изборното законодателство до помещенията за гласуване не се допускат лица с над 0,5 промила. 

Междувременно от комисията разказаха, че Янчо е влязъл в стаята и първо искал да гласува с бюлетина. След като му е обяснено, че е невъзможно, той вдигнал скандал. В крайна сметка го убедили да гласува с машина. Упражнил вота си, дори пуснал контролната разписка в кутията, но се сетил, че иска да гласува и преференциално и поискал повторно да упражни правото си на вот. Това, разбира се, му било отказано. След което, по думите на членове на Комисията, Янчо направил голям панаир и се наложило да викнат полиция.

По-рано в изборния ден имаше друг подобен случай в Бургас.