0

П енсията на възрастни, работили близо половин век, може да не превиши 600 лв. дори и след преизчислението от Нова година. Причината е, че са били осигурявани на много нисък доход. Вчера от НОИ припомниха, че изплащането на пенсиите и добавките за първия месец на 2022 г. започва от 7 януари. Те ще са с преизчислен размер в съответствие с промените от 25 декември.

Промени

Според тях прилаганата в пенсионната формула тежест на годините осигурителен стаж от 1,2 на сто е променена на 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане. Годините стаж с превръщане, надхвърлящи календарната продължителност на зачетения осигурителния стаж, продължават да участват при определяне размера на пенсията с коефициент 1,2. С парите за януари 2022 г. на възрастните ще бъде изплатена разликата между старите и новите размери за седемте дни от 25 до 31 декември 2021 г. С пенсиите за януари всички ще получат и еднократна допълнителна сума от 60 лв. От НОИ обясниха, че тя не влиза в новия, преизчислен размер. Експертите на института дадоха и примерно разпореждане за преизчисляване на пенсията. В него човек, работил 43 г. и 5 месеца се е пенсионирал през октомври 2005 г., когато средномесечен осигурителен доход 12 месеца назад е бил от 325 лв. Също така неговият индивидуален коефициент, който е другият ключов елемент за размера на пенсията, е сравнително нисък - 1.492. Това означава, че са го осигурявали на малка заплата. За пример при хората, вземащи по-високи суми на старини, може да надвиши 3. Така в конкретния случай пенсионер, работещ в най-масовата трета категория труд, трудил се повече от 43 години ще получава 570 лв. пенсия.

Индивидуално

Пред „Телеграф“ пенсионери споделиха, че се притесняват, че ще вземат по-ниски пенсии след преизчислението. Причината е с намаляването на ковид добавката от 120 лв. На 60 лв. Какъв ще бъде новият размер на парите за старост е строго индивидуално. Според прогнози по-малко ще получат хора от първа и втора категория труд, които имат право на ранно пенсиониране. Това обаче също не е сигурно, защото те са вземали по-високи заплати, така едва ли ще бъдат сериозно ощетени.