0

У частниците в протестите в София на 18 май ще се събират на три пункта – кръстовището на „Петте кьошета“, „Лъвов мост“ и Сточна гара. Това съобщи на брифинг кметът Йорданка Фандъкова.

„Постъпиха няколко уведомления за протести. Вчера уведомлението на работодателските организации беше оттеглено. Остана това на превозвачите, таксиметровите шофьори и на транспортните синдикати“, обясни тя и призова организаторите да не блокират движението в посочените райони преди 8.30 часа заради провеждането на държавния зрелостен изпит по български език и литература утре.

По-късно днес кметът на София обяви и маршрутите на трите шествия. От пл. „Лъвов мост“ по бул. „Кн. Мария Луиза“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Г. С. Раковски“; От Сточна гара по бул. „В. Левски“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Г. С. Раковски“; От Петте кьошета по бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Г. С. Раковски“.


 В 10.30 ч протестиращите пред Министерство на финансите тръгват към Министерски съвет. Между 10 и 10,30 ч ще е затруднено преминаването по ул. „Г. С. Раковски“. От 11 до 13 ч протестът ще бъде пред Министерски съвет.

"Вторият протест, който ще се проведе утре в София е на Националния таксиметров синдикат. Той започва със сборен пункт на Южната дъга на Околовръстния път между бул. „Черни връх“ и бул. „България“ с паркиране в крайна дясна лента на локалното платно без спиране на движението.

От 10 ч таксиметровите шофьори тръгват на шествие от СОП по бул. „България“, бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Хр. Ботев“, бул. „Ал. Стамболийски“, бул. „Мария Луиза“ и паркиране по бул. „Кн. Мария Луиза“ от двете страни между бул. „Цар Освободител“ и ул. „Екзарх Йосиф“, като се запазва движението на градския транспорт в участъка.

В Столична община беше получено уведомление за протест и от 7 организации на автомобилните и автобусни превозвачи в България. То беше заявено със сборни пунктове на входовете на София от автомагистрали „Тракия“, „Хемус“ и „Люлин“. С тях постигнахме договореност, че за да не възпрепятстват придвижването на учениците, техните протестни действия ще започнат след 9 ч. И в момента обаче продължават разговорите на превозвачите със СДВР и още няма окончателно заявени маршрути и организация на протеста", обясни тя. 

Фандъкова увери, че метрото и градския транспорт ще се движат по обичайните си маршрути и разписания. В акта на недоволство ще се включат само служители, които не са на работа в този момент.