Б ългария ще изхвърли на боклука 206 000 ваксини срещу коронавируса. Дозите вече са бракувани и предстои да бъдат унищожени. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването пред „Телеграф”.
Справката на Изпълнителна агенция по лекарствата показва (ИАЛ), че от декември месец миналата година, когато у нас пристигнаха първите ваксини срещу COVID-19, до 21 ноември тази година, в страната са доставени общи 8 012 680 дози от четирите препарата. До момента България е дарила 543 980 ваксини на други държави. Поставените дози до момента пък са 3 221 605. сметката показва, че страната ни разполага с още над 4 милиона дози от различните препарати. Ваксината на „Астра Зенека” обаче вече не се прилага в България. Това е и препаратът, който най-често е докладван в ИАЛ за постваксинални реакции.
Към този понеделник общият брой съобщения за странични ефекти след имунизация са 3 696. Повече от половината оплаквания или 2 286 са от ваксинирани именно с препарата на „Астра Зенека” – „Ваксзервия”. На второ място по оплаквания е най-често прилаганата у нас ваксина – „Комирнати” на производителите „Пфайзер” – „Байонех”. Нежелани реакции след имунизация с нея са докладвали 908 души. В същото време само за ден, във вторник, препаратът е приложен на близо 15 000 българи. На трето място по постваксинални реакции е ваксината „Спайквакс” на производителят „Модерна”. 359 души имунизирани с нея са съобщили за нежелани ефекти. Последна в списъка е и ваксината „Янсен” на „Джонсън и Джонсън”. Тя е единствената еднодозова и макар да е все по-предпочитана от мераклиите да получат бързо зелен сертификат, остава най-малко прилаганата като общ брой дози у нас. От имунизираните с нея, оплакване са подали 143 души. Най-честите докладвани реакции са – болка, зачервяване и подуване на мястото на убождане, температура и болки в мускулите. Те обаче отминават в рамките на 24-48 часа.

Общо 1 714 306 българи са защитени от коронавируса след завършен имунизационен курс. В това число влизат хората с поставена втора доза от трите двудозови ваксини, както и тези имунизирани с „Янсен”. Още около 1,4 милиона души очакват втора игла, а други близо 70 000 вече имат и трета. Най-много са хората с поставена бустерна доза в София – 21 536. На второ място по брой реваксинирани е Пловдив с 5 706 души. На дъното пък са Смолян и Видин, където трета доза ваксина са си поставили едва 705 и съответно 741 души.
Междувременно все повече експертите препоръчват ваксиниране и с трета доза (виж карето). Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис дори предложи реимунизацията да бъде условие за валидност на зеления сертификат за пътуванията в рамките на ЕС на граждани над 60 г. Мицотакис е изпратил предложението си в писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

ЕПА/БГНЕС

Европа иска трета доза за всички

Все повече Европа върви към въвеждането на третата бустерна доза за всички възрасти. „Трябва спешно да се съсредоточим върху затварянето на тази пропаст в имунитета, да предложим бустерни дози на всички възрастни и да въведем отново нефармацевтичните мерки”, заяви пред „Ройтерс” директора на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) Андреа Амон. В изявлението си тя посочи, че прогнозните модели за разпространение на болестта, разработени от ECDC дават опасен сигнал за потенциално много голямо натоварване при делта варианта на коронавируса, ако не се предприемат повече стъпки в борбата с неговото разпространение. От институцията са категорични, че трябва да бъде обмислено прилагането на бустерни дози ваксина срещу COVID за всички възрастни, като приоритет трябва да са хората над 40 г.