0

К олко пари излиза една разходка до САЩ? Под 1200 евро не може да си купите самолетни билети. Ако сте четиричленно семейство, сами си направете сметката колко ще ви излезе пътят, престоят, джобни и т.н. Солено, нали?

Една от големите гордости на бившия премиер Бойко Борисов бе, че е стъпвал два пъти в Овалния кабинет. Стисна ръката на двама американски президенти - Барак Обама и Доналд Тръмп.

Сега наследникът му Кирил Петков също се хвали с посещение във Вашингтон.

Направи си снимка с Паметника на Васил Левски, с вицепрезидента Камала Харис, но не пред прословутата камина, а пред някоя друга и ни информира, че Щатите ще ни помагат в борбата с корупцията и с кризата с газа.

Едва ли някой здраво мислещ човек смята, че американците ще си мръднат пръста да пратят зад решетките всички онези, които 30 години ограбват България, или че ще ни доставят газ по въздух.

Цената на посещението на Борисов през 2019 г. бе купуването на осем изтребителя F-16. Големият въпрос е колко ще ни струва визитата на Петков. Все повече се засилва усещането, че ще ни струва историята, достойнството и честта. Дали ще ни струва сделка, подплатена с пускането на Северна Македония по пътя към ЕС, без да изпълнят исканията ни, заложени в договора за добросъседство? Ще разберем скоро, много скоро.

И нека поне дотогава да се надяваме, че не сложихме начело на държавата национални предатели, а просто хора, които все още изучават българската история, защото са пропуснали някой друг урок, докато са учили чуждата в Харвард.

Хора, за които не е писал Алеко Константинов в “Разни хора, разни идеали”: “Сега да има някой да освободи Македония, догдето е нашата партия на власт, че аз да те науча тебе какво се вика келепир. Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две години, две годинки само да ме оставят управител или оценител на митницата, па ела хортувай ти сетне с мене…“ Нагледахме се достатъчно на Алековия герой, няма нужда от нова версия.

Та, колко струва една премиерска разходка до САЩ? Тази на Борисов през 2019 г. ни излезе 2,1 млрд. лв. По-страшно ще е, ако тази на Петков струва национално предателство. Тя няма да се изплаща няколко години, а векове.