0

С толовете за хранене броят залците на студентите със специални стикери. Така те ще имат право само на един обяд и една вечеря и няма да могат да си вземат по две порции наведнъж, оплакаха се учащи пред „Телеграф“. Стикерите за обяд и вечеря в стола се въвеждат за по-голям контрол над изразходваната държавна субсидия.

Те са по идея на Министерството на образованието и науката (МОН) и Националното представителство на студентските съвети (НПСС).

Проблем

Срещу стикерите върху студентските карти или книжки учещите могат да използват намаление за купона за стола. Проблемът е, че според нормативната уредба държавната субсидия за един храноден трябва да бъде разделена на две равни суми за двете хранения. Поради тази причина студентите могат да вземат само по една порция на обяд и една на вечеря.

„Досега идвах на обяд и си вземах и една порция за вкъщи за вечеря. Откакто въведоха стикерите в стола, трябва да идвам по два пъти или да плащам пълната цена на втората порция“, обясни пред „Телеграф“ младеж, който често хапва в студентски стол. Националното представителство на студентските съвети вече води разговори с просветното министерство, за да се разреши проблемът.

„Обсъждаме да не се чака по 6 часа между обяда и вечерята. Например в един час да могат да се вземат и двете порции. Ще се измисли механизъм“, заяви пред „Телеграф“ председателят на НПСС Даниел Парушев.

Контрол

Право на стикери имат всички студенти, докторанти и специализанти в редовна, задочна, платена и дистанционна форма на обучение.

„Те не са само за студентите в държавните университети, а и за тези от частните. Така те също ще могат да се хранят в стол към държавен университет“, обясни Парушев. С новите правила ще се елиминира и възможността хора, които не са студенти, да обядват или вечерят с намаление. Стикерите вече са изпратени до „Студентски столове и общежития“, които трябва да ги разпределят към висшите училища, за да ги раздадат на учещите.

„Системата ще бъде въведена във всички университети до няколко седмици“, посочи Парушев. Проверка на „Телеграф“ показа, че в една част от вузовете храненето с намаление вече става само срещу стикер. Сред тях са Медицинският университет - Плевен, СУ „Св. Климент Охрдиски“, УНСС, ПУ „Паисий Хилендарски“, УХТ в Пловдив, ТУ-Варна, ВТУ „Св св. Кирил и Методий“.