0

Д есетима са осъдени за бой на медици за последните 5 години. Такава е равносметката в периода от 2017 година насам, показва справка на „Телеграф“ в съдилищата у нас. Прави впечатление, че повечето случаи са в периода до 2020 г., както и от началото на 2022 г. В  периода на двете години пандемия няма осъден, нито регистриран фрапантен случай на насилие над хората с бели престилки. 

Само петима, упражнили насилие над медици, обаче са получили присъди, които са условни, плюс парични глоби. Всички останали са се разминали с пробация или глоба. Най-много са образувани досъдебните производства през 2017 - 37, и през 2018 - 26. След това броят им намалява под двуцифрено число, показват данните. 

Агресия

Повечето случаи са в центровете за спешна помощ и в спешните отделения в страната, където е регистрирана  физическа разправа с медици. Тези  случаи обаче са вербална агресия, заплахи за живота и здравето на хората с бели престилки. Изменения в законодателството предвиждат по-тежки наказания за агресорите, които нападат лекари. Целта е да се ограничат нападенията над медици предвид ужасяващите случаи в последните години. Увеличава се  минималният размер на наказанието за причиняване на тежка телесна повреда на медицински специалист от 5 на 7 г. За причиняване на средна телесна повреда наказанията скачат от 3 г. на 5 г., а за лека телесна повреда - от 1 г. на 2 г. Мярката показа, че е била стъпка в правилната посока, тъй като след въвеждането им случаите реално са по-малко. 

Ефективно 

До момента има само трима с постановени три ефективни присъди, които са били лекари и са влезли в затвора, показва проверка на „Телеграф“. Те обаче са за хора, които са имали и други осъждания и са извършили деянието по време на условните си наказания, които са станали ефективни. Общо образуваните досъдебни производства след промяната в законодателството по повод на зачестилите случаи на посегателства над медицински специалисти са 60. По тях са осъдени 33 лица за последните 10 години. Факт е, че в пандемията към лекарите някак се появяваше по-голям респект и нападенията секнаха, но след края й те отново се увеличиха.

Обвинения 

Последният фрапантен случаи е от преди седмица в Самоков. Лекар беше нападнат от тумба недоволни мургави пациенти в спешния център в града. Миналата събота вечерта петима мъже нахлули в болницата, за да се саморазправят с медиците. Един от лекарите е бил ударен жестоко по главата. Бит е още по гърба и гърдите. Нападнати са още фелдшерка и две медсестри, опитали се да разтърват биячите. Причината е починал роднина на недоволните, а основанието е, че лекарите отказали да го транспортират до София с мотив, че състоянието му не позволява. От прокуратурата повдигнаха две обвинения на нападателите на лекаря от Спешното отделение в Самоков. Едното е за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице, а другото - за хулиганство.

Месец по-рано в Хасково пък бе нападнат екип на Спешна помощ. Това е станало при посещение на адрес на ул. ”Дунав” в града. Медиците са се отзовали на сигнал, подаден за 62-годишен мъж, преживял инфаркт. Мъжът бил в критично състояние, с болки и стягане в гърдите. Докато медиците са се опитвали да извършат прегледа, са били нападнати от неговите близки. Те първо крещели на медиците, че са се забавили много, а после се нахвърлили да ги бият.

За последните пет години случаи като тези са около 300, но ефективните присъди липсват. Последно осъден да заплати глоба и щети е мъж, който през февруари агресира в Спешен център в Гоце Делчев. Той не би лекари, но изпочупи тогава с ритници входната врата, защото дежурните не приели веднага детето му за преглед. 

Грък влезе в затвора за 11 месеца

ВЛАДИМИР СИМЕОНОВ 

11 месеца затвор за нанасяне на побой на медицински лица и хулигански действия постанови Районният съд в Петрич на грък, нанесъл побой над медици. Магистратите осъдиха гръцкия гражданин Хараламбос за извършени от него престъпления - хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда.

Той се призна за виновен, че на 28 ноември 2017 г., в отделението по анестезиология и интензивно лечение при МБАЛ "Югозападна" ООД в Петрич, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред. Мъжът нанесъл побой върху медицински лица - сестра и лекари, отправял обидни думи, уринирал по пода. В пристъп на агресия той ударил медицинската сестра по главата и й причинил охлузвания на дясната ръка. Пострадалият лекар анестезиолог бил с хематом и оток на дясната ръка. Освен това Хараламбос Г. оказал съпротива срещу дошлите полицаи и опитал да удари полицейски инспектор от Охранителна полиция при РУ-Петрич. За извършените престъпни деяния на Хараламбос Г. бе наложено едно общо наказание от 11 месеца „лишаване от свобода" при общ режим на изтърпяване.