0

Ф игурата на богинята майка, която бе изровена от праисторическия пласт на крепостта Калето край Мездра, бе изваяна върху дърво, прекършено от буря, от скулпторът Милен Василев. Той вае от дърво три от най-интересните находки, намерени от археолозите през миналия сезон. Като материал Василев използва стволовете на смърчовете, които бяха прекършени на 1 април от ураганния вятър. Древният шедьовър е на повече от 6 хиляди години и впечатлява с пищните задни части на богинята. Антропоморфната керамична фигура е свързана с най-важния култ в Древността, който е осигурявал плодородие, продължаване на рода и здраве. Пресъздадена от повалено дърво пред музея във Враца, тя ще посреща посетителите му още от края на май, когато започват Ботевите дни във Враца.

Събирателна

Втората фигура е събирателна, разказва скулпторът. Изобразил съм на нея нещо като птеродактил, върху който има жабче - отново намерено от археолозите в музея през миналата година. От няколко дни се занимавам с тези творения тук и мога да кажа, че са почти готови“, сподели за медията ни Милен Василев.

Шедьоври

Милен Василев, който е уредник в музея, от няколко години вдъхва нов живот на пострадалите от вихрушки дървета в града. Преди време той издълба кирилицата и 10 книги, които всеки трябва да прочете. Сред тях са Библията и Рибният буквар. Тези негови творби са ситуирани пред началното училище „Иванчо Младенов“. А от дърво, опожарено от мълния пред централния площад във Враца, скулпторът изработи орел с разперени криле, който е символ на града, наричан още „гнездо на орли“.