0

Р едица градове в страната ще останат без обществен транспорт заради протеста днес. На половин България ще й се наложи да се придвижва буквално пеш или с личен автотранспорт.

Благоевградчани ще останат без транспортни услуги почти през целия ден. „Общинските автобусни линии на територията на Благоевград няма да бъдат обслужвани за времето от 09.00 до 17.00 часа на 18 май. Причината е организиран Национален протест срещу високите цени на горивата, невъзможността да бъдат заплащани трудовите възнаграждения на служителите, липсата на субсидиране на слабонаселените места в транспортната сфера“, съобщиха от Община Благоевград.

Администрацията е получила уведомително писмо от Конфедерацията на автобусните превозвачи. От там допълват, че в протестните действия, които ще се проведат в цялата страна, ще се включат транспортни работници на КНСБ и КТ „Подкрепа“, работодателски и браншови организации. Освен общинските автобусни линии, няма да бъдат обслужвани и тези от областната, междуобластната и републиканската транспортна схема.

Без градски транспорт във времето от 10 до 12 часа остават и жителите на Дупница. Местните превозвачи са решили да изместят началния час на протеста си и вместо от 9 той ще започне в 10 часа, с оглед нормалното започване на държавния зрелостен изпит.

„Протестните действия са във връзка с тежката икономическа ситуация, в която се намираме и невъзможността да обслужваме възложените ни маршрутни разписания, в следствие на високите цени на горивата, невъзможността да заплащаме полагащите се трудови възнаграждения и на служителите ни, намерението за разширяване обхвата и увеличаване на цената на тол-системата, липсата на субсидиране на слабонаселените места…“, се казва в част от писмото на Конфедерацията на автобусните превозвачи до Община Дупница.

От Съюза на международните превозвачи информираха, че автобусните превози ще бъдат преустановени и в Пловдив, Добрич и Смолян. Протестни акции ще има в Пловдив, Бургас, Варна, Смолян, Стара Загора, Габрово, Ямбол, Плевен Русе, Видин, Пирдоп, Златица, Благоевград, Дупница, Кулата, Калотина, Свиленград и още десетки населни места в страната.

В София протестиращите се събират на три сборни пункта - на Лъвов мост, Сточна гара и Петте кьошета. Кметът Йорданка Фандъкова обясни, че сутринта ще бъде затруднено движението в следните райони на столицата: От пл. „Лъвов мост“ по бул. „Кн. Мария Луиза“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Г. С. Раковски“; От Сточна гара по бул. „В. Левски“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Г. С. Раковски“; От Петте кьошета по бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Г. С. Раковски“.П В 10.30 ч протестиращите пред Министерство на финансите тръгват към Министерски съвет. Между 10 и 10,30 ч ще е затруднено преминаването по ул. „Г. С. Раковски“. От 11 до 13 ч протестът ще бъде пред Министерски съвет.

Превозвачите ще се събират на три алтернативни пункта - бул. "Ботевградско шосе", "бул. "Цариградско шосе" и бул. "Царица Йоанна" преди тунела в кв. "Люлин". Това се налага заради забраната от страна на държавата камиони и автобуси да бъдат допуснати до центъра на София. 

Припомняме, че във вторник правителството представи нови облекчителни мерки за бранша срещу летящите цени на горивата. Сред тях са по-евтина био-добавка от юли до септември, премахване на акциза за природен газ, пропан-бутан и метан и по-ниско ДДС за синьото гориво и пропан-бутана.

Въпреки това превозвачите не се отказаха от протеста. Преди броени дни те обявиха, че на фона да вдигането на ТОЛ таксите и вклюването им във второкласната пътна мрежа, отстъпки от сорта на 12 ст. на литър при зареждане на до 50 литра гориво месечно, е несъществено облекчение и не могат да компенсират разликата.

„Нямаме конкретни решения към днешна дата. А и имаме морален ангажимент към нашите членове да излезем на този протест. Продължаваме разговорите, които започнахме. Ще продължим работата в работни групи. Надяваме се да постигнем положителни резултати”, коментира Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, след срещата на бранша с премиера Кирил Петков, или Киро Харварда, както го наричат иронично недоволстващите.