0

А кциите на на Renault Group в Русия станаха държавна собственост. Това съобщиха от Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация. Дялът на френския автомобилен концерн в Автоваз е прехвърлен на института NAMI, който е подчинен на ведомството.

Автоваз ще продължи да произвежда цялата гама на автомобилите Lada. Производителят ще извършва и сервизна поддръжка на автомобили Renault на руския пазар.

„Прехвърлянето на дял от групата Renault на държавата ще гарантира запазването на контролируемостта на Автоваз и възможността за продължаване на дейността на предприятието под санкционни ограничения. Така ще запазим ключови компетенции, производствен цикъл и работни места“, коментира министърът промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров, цитиран от ТАСС.

Одържавеният завод на „Рено“ ще произвежда коли с марката Москвич, обяви кметът на Москва Сергей Собянин.

"Чуждестранният собственик е решил да закрие завода на "Рено" в Москва. Това е негово право, но не можем да позволим хиляди работници да останат без работа. Ето защо реших да поема завода под управление на града и да възобновя производството на леки автомобили под историческата марка "Москвич", пише кметът.

Собянин допълни, че ще се направи всичко възможно, за да запазят целия персонал на завода, който е бил нает от „Рено“.

""Камаз" ще стане основен технологичен партньор на възстановения Московски автомобилен завод "Москвич". На първия етап ще бъде организирано производството на класически автомобили с двигател с вътрешно горене, а в дългосрочен план - и на електрически автомобили. Освен това заедно с „Камаз“ и руското Министерство на промишлеността и търговията работим по локализирането на производството на максимален брой автомобилни компоненти в Русия" , пише още кметът на Москва.

"През 2022 г. ще отворим нова страница в историята на "Москвич"", добави кметът, заключи той.