0

Б ойкот на частни фирми взривява цената на дървата за огрев. Така хората са принудени да купуват от частниците за 180 лв. вместо за 80-90 лв. на кубик, установи разследване на “Телеграф”.

Цените в страната варират, но в Мизия е поставен рекорд - 210 лв. за кубик, алармираха местни жители пред медията ни. В Ихтиман пък има стопани, които са платили дървата към общинското предприятие още през пролетта, но не са ги получили.

От първо лице

Една от тях е Адриана Делчева от с. Полянци. Тя показа фактура към общинското горско в Ихтиман от 29 април 2022 г. Платила е 760 лв. за 10 кубика дърва, които до момента не са доставени.

Истерията в последните дни стигнала дотам, че всеки ден местните жители звънели до Общинското горско стопанство, за да бъдат записани в списъци за доставка, но оттам отказвали да ги включат. Екип на “Телеграф” видя, че по улиците на Ихтиман има стоварени и нацепени дърва на цени от 93 лв. до 180 лв. на кубик. По-евтините били от Общинското горско предприятие, а скъпите на частни фирми в района.

Търсене

От Държавното горско в Ихтиман заявиха, че в района по-голяма част от гората принадлежи на общината. “Не записваме и няма как да записваме, при положение че не знаем кога ще успеем да подсигурим дърва”, каза Северина Назърова, зам.-директор на горското предприятие. Тя обясни, че от няколко месеца въобще не доставяли дърва за огрев, защото нямало кой да ги добие. “Причината е, че има една фирма, която ни жали всички процедури на търговете, които обявяваме. Това е „Експрес 79”, каза Назърова. Според нея фирмите бойкотирали сечта, защото искали да работят в горите и на държавата, и на общината едновременно. Бившият депутат от „Продължаваме промяната“ и еколог Александър Дунчев заяви пред „Телеграф“, че действително въпросната фирма жали поръчки. „Основно жали „Експрес 79“, защото й откриха 1000 м3 незаконни сечи през 2021 г., когато общината искаше да защити горите си, а сега фирмата си отмъщава, като бойкотира практически приходите на общината от дърводобив“, каза ексдепутатът.

Северина Назърова изрази надежда, че скоро излиза решение на Общинския съвет, което ще позволи общинското горско да наема работници за сеч. Зам.-директорът на ОГП уточни, че цените на дървата за огрев при тях с транспорт са били 76 лв. за кубик досега, но от септември ще стигнат 88 лв.-90 лв.

Тирове

В целия Дунавски район няма откъде да купиш дърва, коментира Емил Крумов от Врачанско, който е сред най-дългогодишните продавачи на материал за огрев. По думите му той се е снабдил със стока за 150 лв. за кубик, а продава на 180 лв. Крумов допълни, че е засякъл тирове, които возят дърва за Румъния, където ги преработват на пелети и после ги внасят.

Според експерти в бранша дърводобивните компании нямат сметка да секат за огрев, защото преработвателите им давали по 190-220 лв. веднага за кубик. Според Ренета Евлогиева, кметски наместник на Полянци, трябва да се промени практиката с дървесина и доставка за населението.

Търговци лъжат при нацепените

Горски служители разказаха пред „Телеграф“, че реалната цена на кубик дърва, ако се купува направо от горските стопанства, едва ли е повече от 70-80 лв. Дървената мафия обаче поддържа умишлено нереално високи цени и така изнудва хората да плащат луди пари за дървата за огрев. В община Созопол се доставят не повече от 4 кубика на домакинство на цена от 326 лв. В Бургас борсите предлагат за 350 лв., а в Русе за 135 лв., и то нацепени дърва.

“Вече отдаваме обекти за добив на дървесина на фирмите с по-леки процедури. Така пестим време и гарантираме по-ниска цена. Ще покрием нуждите на населението, макар че в момента има и презапасяване, заяви за „Телеграф” директорът на ЮЗДП - Дамян Дамянов.

Министерство на земеделието: Липсват работна ръка и техника

“Най-значимият проблем в горското стопанство остава недостигът на дърводобивни бригади и ниският им капацитет поради липса на работна ръка предвид тежките условия на труд и невъвеждане в практиката на съвременна и високоефективна дърводобивна техника. Поради тези фактори не може да се посочи период или срок, в който правоимащите лица ще бъдат задоволени”, казаха от Министерството на земеделието и храните пред „Телеграф“.

“Продажните цени на дървата за огрев са различни в отделните държавни горски и ловни стопанства. Стойностите варират между 39 лева и 68 лева за пространствен кубичен метър, без ДДС, при продажби от временен горски склад (сечище). От централни складове в близост до големи населени места са утвърдени цени за продажба на пространствен кубичен метър от 60 до 85 лв. без ДДС, с дължина 1 метър, закупени на място от централния склад без включен транспорт до краен клиент”, допълниха от ведомството.

По темата работиха

Светлана Трифоновска

Иван Георгиев

Елена Атанасова

Владимир Симеонов

Жанета Йорданова