0

Б лизо 38% от българите не са прочели нито една книга през 2021 г. 

Тази статистика ме порази, вбеси и трябва да вбеси и вас! Изплаши ме какви поколения идват и ме накара да се замисля ние, младите, какъв пример даваме на още по-младите.

Могат да ви вземат работата, да ви убият надеждата, да сломят духа ви, но не могат да ви отнемат това, което е в главата ви. Това може да го направи времето, но не и някой друг. Примитивността, жестокостта, наглостта, злобата и като цяло лошотията се пораждат от липсата на знание. От липсата на желание да видиш другата гледна точка. Да разбереш, че вселената наистина е безкрайна, а за да достигнеш до този извод, трябват книги и нищо повече.

Упадъкът на обществото минава през пропусната възможност да прочетеш.

Защото всяка книга е нов открит свят, дава ни различна перспектива и ни кара да мислим! Пак повтарям - да мислим! Да излезем извън кутията на стандартното - предавания за плеймейтки, новини за катастрофи и филми за насилие.

Жертвата в името на любовта няма да я откриете в цитат в Инстаграм, ще я намерите из страниците на „Ана Каренина“ на Лев Толстой.

Лицето на Дявола не е картина на червено човече, а е Воланд от „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков.

Безпътицата и жестоките последствия, които носи сбъдването на една мечта, ще ви разкрие Джек Лондон в „Мартин Идън“.

Политиката в дълбоката й същност не е в предизборните плакати, а в „1984“ на Джордж Оруел.

В чаршафите на властимащите може да се вмъкнете през Артър Хейли и неговия „Живот по върховете“, а не през Фейсбук профилите им.

Същността на българщината, разбира се, е в поемите на Иван Вазов, а на патриотизма - в стиховете на Христо Ботев.

Ключът към истински важното пък държи Валери Петров.

Изброените примери дори не са капка в морето на знанието, но усещанията, които биха ви дали тези автори, ако прочетете тяхно произведение, са нещо, за което си струва!

Образованието и начетеността на хората трябва да бъдат приоритет на всички нас. Независимо дали става въпрос за учители, политици, майки, бащи, сестри, братя, лели - всички ние трябва да проповядваме колко важно нещо е книгата. Всяка секунда, минута, час, ден, година, прекарани в четене на книги, никога няма да ви се сторят загубени. Нация, която не издига в култ знанието, е обречена да загине рано или късно.

Четете - безплатно е.

Четете не само защото е важно, а защото е животоспасяващо. Пулсът на обществото зависи от това.