0

А битуриентки продават балните си рокли благотворително, а парите ще дадат за пострадалите от наводненията хора в Карловско.

„Приятели, обръщам се към вас с молба. Обявявам балната си рокля на търг. Събраната сума ще бъде преведена в помощ на пострадалите от пороите села. Роклята е шита по поръчка и няма друга такава. Размерът е S/M. Обличана е веднъж и няма забележки. Начална цена 200 лв.“, обяви в профила си в социалната мрежа Фейсбук Анелия Чернева.

Вълна

Проверка в интернет показа, че това не е единственият подобен случай, в който абитуриентки продават балните си тоалети, за да помогнат на пострадалите от наводненията в Южна България семейства. Подобни случаи има и от София, Плевен и Стара Загора.

Благотворителните инициативи, при които абитуриенти продават или подаряват балните си тоалети, за да помагат на нуждаещи се или болни, започнаха преди няколко години. Първите случаи бяха свързани със събиране по този начин на средства в помощ на болни деца или младежи. Ученици от търновско училище и техните родители взеха решение на 15 септември да не подаряват букети на учителите си, а да съберат парите и да ги дарят за някоя благородна кауза в помощ на нуждаещ се техен връстник.

Букети

Отново в старата столица имаше и няколко случая, при които младоженци отказаха букети и подаръци и помолиха гостите си да направят дарение за избрана от тях благородна кауза, свързана в повечето случаи също с болни деца. В един от случаите учениците събираха пари за лечението на тяхната любима учителка, страдаща от онкологично заболяване. Десетгодишно момиче пък просълзи всички с решението да отреже дългата си близо един метър коса и да я дари за направа на перука на своя връстничка, страдаща от злокачествено заболяване. Психолози твърдят, че в последните години се наблюдава увеличаване на благотворителните прояви и се активизира участието на хората в тях.