0

- Г-жо Кърлева, споделяте, че от 2016 г. „Топлофикация-София“ (ТС) започва да завежда искове срещу вас за цели отоплителни сезони. От кой момент започва да ви начислява ползване на максимална мощност и по 140 литра топла вода на ден? 

- По първите си две най-стари дела имам процесуален представител. Носителят на вещно право стопанисваше имота ми до смъртта си през ноември 2015 г. и се занимаваше с „Топлофикация“, а аз живеех в чужбина. След това – с едно изключение, нито съм представлявана, нито редовно призована, нито са ми връчени книжа, нито присъствам в съда.

Четвъртото им производство е през 2014 г. за един отоплителен сезон, за което също не разбирам. Съдията от СРС е Върбан Сучков. През 2016 г. започват петото си заповедно производство за един отоплителен сезон. Съдията от СРС е Гергана Кирова. Освен сумите на база пълна мощност - за единия отоплителен сезон 1616,78 главница без лихви, а за другия, забележете, е двойно 2569,90 главници без лихви, се претендират и адвокатски възнаграждения от порядъка на 400-500 лв. Това е схемата, по която се действа, за да се формира крупната 5-цифрена сума. 

- След това какви суми ви искат?

- Следва шесто заповедно производство през 2018 г. за два отоплителни сезона, където искат, забележете - 3423,57 главница, без лихви, за два отоплителни сезона. Съдия от СРС Мария Запрянова все пак прави справка за предходни такива производства и въпреки че отсъствам и не мога да възразя, те са заставени да напишат искова молба и започва стандартно исково производство.

Следва седмата им претенция  през 2021 г. за два отоплителни сезона, за която научавам при завръщането си в България и входирам възражение, като делото е без движение вече три години при съдия Иванка Митева от СРС. Там искат 1851,53 лв., посочвам, главница без лихви, като част от сумата тук също е на пълна мощност, но поради бързината на съдопроизводството не съм установила все още коя точно и как е изчислена.

Осмото си заповедно производство заведоха през 2023 г., на следващия ден, след като с медиатор г-жа Венета Димова сме отправили покана за изясняване на случая и сме получили отговор от Вирджиния Йовчева (клиентски отдел), в който ме насочват към СОС. Буквално на следващия ден след изпратения до мен отговор е пусната щпицкомандата им да заведе поредното заповедно производство. Как нормален човек би квалифицирал такова поведение? Доста потърпевши използват квалификацията „организирана престъпна група“.

- Как и от какво имущество бяхте лишени заради делата на „Топлофикация“?

- Досега съм платила над 25 000 лв. главници и лихви, като имах и две изпълнителни дела само за съдебни разноски по водевилите, случвали се в мое отсъствие с трансграничното съдене за празното жилище на база пълна мощност. Ето такова нещо може да причини Република България на един отсъстващ човек. По изпълнителните дела дори се присъединяваха недължими здравни осигуровки – по едно такова дело имах присъединени 550 лв., без тези изпълнители дори да си правят труда да си вадят актуална справка, преди да ми изпращат запорните си съобщения. 

- Откога е последният заведен иск срещу вас?

- Последното заповедно производство заведоха през 2023 г., на следващия ден, след като с медиатор г-жа Венета Димова получихме отговор на поканата ни за изясняване на случая и бяхме насочени към СОС. В ТС за етичен стандарт не може да става и дума. За тях е важно схемата им да продължава, за да се облагодетелстват и парите да изчезват незнайно къде, защото все са на загуба. Има всякакви категории пострадали. Аз принадлежа към тези, които пострадахме, защото живяхме в друга държава.

- Каква е общата дължима сума, за която сте осъдени досега? Има ли опростени суми заради давност?

- Сумата е петцифрена и съм запознала СОС. Дискутирахме отписването по давност на сумите по две от многото дела с „Топлофикация“ чрез обществените посредници, като първоначално изглеждаше, че сме на едно мнение по отношение на категоричността на настъпилата давност в двата случая. Въпреки че медиаторът на Столичната община г-н Дянков проведе разговори с тях и ми потвърди по имейл, че задълженията са отписани, официалното им становище, което получих впоследствие, е съвсем друго. Защо не търпят санкции за лъжите си? Как може да се лъже така безсрамно от тези хора? Едва ли съм единствената, която многократно е подвеждана.

- Какви неточни данни и лъжи е представила „Топлофикация“ на СОС? 

- Топлофикация е подала неточни данни за процесните периоди по две от преписките си – твърдят, че четвъртото им съдебно производство 64022/2014 г. е за главница за топлинна енергия за периода 05.2011 г.-04.2013 г., което е лъжа. То е за един отоплителен сезон 05.2013-04.2014 г. и претендираха сумата 1616,79 лв., мораторна лихва 102,23 лв., 142,38 лв. разноски и държавна такса, 538 лв. възнаграждение на юрисконсулт. Също така подават грешни данни и за петото си производство - 39704/2016 г., като твърдят, че процесният период е 05.2013 г.-04.2015 г.

Това е лъжа, периодът е за един отоплителен сезон 05.2014 г.-04.2015 г., като там претендират, забележете, главница 2569,90 лв., мораторна лихва 201,29 лв., 519,42 лв. разноски и държавна такса, 476, 99 лв. възнаграждение за щатния им юрисконсулт. Надявам се, че виждате мащабите на гаврата и злоупотребата, за които говорим тук. По тази тяхна претенция по ИД на Виолета Матова платих принудително в крайна сметка 6500 лв., като сега съм принудена да съдя „Топлофикация-София“ да ми върне парите.

Дори не мога да проумея как Република България може да ме въвлече в такова нещо. Очевидно тази държава не се основава на никакво функциониращо разбиране за обществен договор, така както го е произвела европейската цивилизация в лицето на Хобс, Лок, Русо или немската историческа школа, а е някаква клептоманска посткомунистическа ориенталско-азиатска гротеска.

- Какво поискахте от Столична община?

- Моля принципала да разреши казуса ми и да ги застави да преизчислят надписаните си нереални сметки на база пълна мощност, с които се обогатяват неоснователно в моя вреда. Моля да имат предвид какъв стрес и какви щети на здравето ми причини това общинско дружество, какви имуществени вреди ми нанесе и как повлече след себе си множество други разходи и щети. Делата им буквално са задръстили съда. Вижте, лошите закони в крайна сметка създават лоши хора, лоши практики и лоши институции и правят България едно опасно и неприемливо място за живот, което съвсем закономерно губи човешки капитал и отвращава от себе си не само българите, но и чужденците. 

- Какъв според вас е основният проблем на „Топлофикация-София“?

- „Топлофикация-София“ е в светлината на скандалите още от времето на Вальо Топлото. Тя е символ на посткомунистическия преход, такъв какъвто не трябваше да бъде, но беше - поради ограничените възможности на българския народ. Както и много други софиянци, подозирам, че става дума за тежки корупционни практики, които продължават десетилетия наред. Като технология категорично е останка от комунизма. Аз съм прекарала една трета от живота си в четвъртата световна икономика, на фронтлинията на научния прогрес. „Топлофикация-София“ е една сталинистка отломка в една европейска периферия. 

- Защо според вас ТС не се е възползвала от предвидената в законодателството възможност – при неплащане да ви спре подаването на топлинна енергия чрез отделяне на отоплителните тела от инсталацията, за да не продължавате да трупате дълг?

- Както за всяка криминална практика, така за тази важи, че ги устройва да търсят по съдебен път тези максимално изчислени и изкривени суми и абсолютно нищо друго, но как става така, че да си ги получават по такъв абсурден начин, ето с това трябва да се заеме законодателят. Понеже съм чувала няколко пъти аргумента за комунистическото строителство, искам да използвам случая да кажа две думи. Крайно несъстоятелно е да има две категории софиянци по някакъв косвен белег като вертикалната инсталация в комунистически блокове. Значи само защото имаме имущество в такива сгради можем да бъдем подлагани на такъв тормоз и обирани по такъв начин! 

- С какво се отоплявахте миналата зима?

- Отоплявам се с електричество, парно не ползвам от години и няма да ползвам никога. Когато заминах извън България, имаше две дела, които упълномощен от мен водеше като носител на вещно право на ползване, а когато се върнах, делата бяха седем. Сега са осем. За нито едно от останалите не бях призована надлежно и нещата се случиха в мое отсъствие. Просто тук става дума за уродлива институционална клептокрация, която има криминални - и това го подчертавам, измерения.

Сабина Кърлева е въвлечена в истински съдебен кошмар с „Топлофикация-София“. След дълги години работа в Германия се връща в България през лятото на 2021 г., за да установи, че е длъжник на парното. Историята й разказа ексклузивно само в. „Телеграф“.

Заради неосигурен достъп от столичното дружество й е начислявана енергия на база пълна мощност. Многократно е търсила дружеството за изясняване на случая, но оттам са я разигравали и подвеждали систематично.

През зимните месеци на 2020 г., когато беше обявена пандемията, ЧСИ й обявява опис на движимото имущество, докато отсъства от България. През 2023 г. реално й влизат в дома и въпреки обезпечителна заповед по дело, което завежда впоследствие, продължават да удовлетворяват „Топлофикация-София“ чрез запор на трудовото й възнаграждение.