0

И здръжката на български студент в най-желаната дестинация зад граница Нидерландия излиза средно €900.

Разход

В сумата влизат разходите за наем, храна, транспорт, социален живот, обясни пред „Телеграф“ експертът в „Интеграл“ Николай Харизанов. Той уточни, че квартира или общежитие излиза между €400 - €650, но в градове като Ротердам и Амстердам е и по-скъпо. В страната на лалетата проблем обаче е намирането на място за живеене. „Ситуацията с настаняването е критична тази година, тъй като кандидатствалите са повече и липсват достатъчно жилища. Това се отнася особено в Амстердам, Ротердам, дори и Айндховен“, обясни Харизанов. Той допълни, че някои университети дори пращат имейли на новоприетите със съвет, ако не са намерили настаняване до 1-15 август, да не пътуват, защото няма да има къде да живеят. Такава е практиката в университетите в Айндховен, Грьонинген, Тилбург и Vrije Universiteit Amsterdam. В университета в Айндховен има списък с чакащи за настаняване и ако някой се откаже, се звъни на следващия. Има практика някои студенти дори да пътуват до града, в който учат, ако не намерят общежитие или квартира в него. Например живеят в Тилбург и следват в университета в Бреда, до който се придвижват всеки ден. За останалите разходи за живот студентите трябва да си предвидят по около €350. Толкова излизат и харчовете в Белгия.

Стандарт

Стандартът на живот между съседните държави е почти един и същ. Там обаче някои общежития са по-евтини - между €350-€350. Така студентите, избрали да следват в Белгия, могат да се оправят и с €700 - €750. Въпреки че издръжката в Италия също е около €350, тя излиза по-солено. В Милано, където най-често се насочват нашенци, наемът варира между €500 - €700. Харизанов допълни, че в университети като Бокони може да се кандидатства за финансова помощ на база доходите на семейството, като някои стипендии покриват 50% от таксата за общежитие. Така издръжката ще бъде наполовина. Във Великобритания разходите зависят от града. Настаняването е около 480 паунда, но в Лондон може да стигне до 1000.

На всички въпроси за наеми, средства за издръжка, възможности за заеми и стипендии първокурсниците могат да получат отговор от консултантите на „Интеграл“ в сряда от 10 часа в Международното висше бизнес училище.