0

"Разпространението на грипа се разраства. Обстановката се усложниява в няколко страни от Западна Европа, включително и в съседните Турция и Румъния. Няма как ние да останем изолирани и да не стигне до нас, след някоя друга седмица закъснение тази нужда ще дойде и в България". Това коментира проф. Ива Христова по повод обсъждането на епидемични мерки и обявяване на грипна ваканция в някои държави, където грипната вълна вече е в разгара си. 

"Детските отделения са препълнени. При възможност родителите да вземат отпуск и да отделят децата от детските градини", призова тя.

"Тепърва ще се разраства неговата циркулация, но и сега случаите не са малко", посочи тя и обърна внимание, че в последните две години заради пандемията от коронавирус организмът не се е сблъсквал с грипни вируси и това е причината той да протича по-тежко в момента. Респираторните заболявания също се завръщат с по-голяма сила. 

Проф.Христова обясни, че се засилва пандемичният щам тип А (H1N1) и според нея той ще бъде доминиращ през следващите месеци. Грипният сезон тази година започнал рано и затова се очаква той да продължи по-дълго, като пикът на вълната ще е в края на януари и началото на февруари.  

"Грипът засяга най-малките и при тях протичането му твърде често е тежко, те много бързо се влошават. При децата е много важно, но и при възрастните, да се потърси бързо помощ, има бързи тестове, има и противогрипни препарати и вирусът може бързо да се спре. За часове човек в пълно здраве може да почувства силна отпадналост и болки в мускула, това са симптомите", каза още тя.