0

М ними екскурзоводи причакват туристи и се представят за гидове. Те дебнат край музеи и местни забележителности в големите градове в страната и разказват истории, които са прочели в интернет или пък са си измислили, установи проверка на „Телеграф“.

Държавата обяви, че тръгна на лов за фалшиви водачи още през юли. Проверките се осъществяват от туристическото министерство съвместно с представители на Комисията за защита на потребителите и Икономическа полиция. Те тръгнаха по Черноморието, а след края на летния сезон ще бъде обявена и бройката на констатираните нарушения.

Целта е чрез анализ на незаконните практики да се гарантира законовото извършване на дейността от екскурзоводите и предоставяне на качествени услуги и защита за интересите на потребителите. До тази мярка се стигна, след като представители на сдруженията на екскурзоводите в България сами потърсиха служебния министър Евтим Милошев, за да поискат ясна регулация на професията и по-строг контрол като превенция срещу нелоялните търговски практики и защита на българския туристически продукт.

Архив

Заседание

Туристически гаранционен фонд ще ни пази от измами. Преди броени дни работната група се събра на първото си заседание в Министерството на туризма. Това се случи след проведено обществено обсъждане и е само началото.

53 мнения, становища и препоръки от физически и юридически лица, касаещи Закона за изменение и допълнение на Закона на туризма и създаване на гаранционен фонд за фирмите, извършващи туроператорска дейност, предстои да бъдат анализирани и дискутирани.

На своите заседания работната група ще подготви справка по смисъла на Закона за нормативните актове и ще оформи окончателен проект на Закон за изменение и допълнение на Закона на туризма, стана ясно през седмицата. Работната група е в разширен състав, който освен неправителствените организации Българска асоциация на туристическите агенции, Обединение Бъдеще за туризма, Българска асоциация за изходящ туризъм, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, Българска асоциация за устойчив туризъм, Българска асоциация на туристическите агенции, Сдружение Туризъм, Асоциация на инкаминг агенциите, Българска хотелска асоциация, Български съюз по балнеология и СПА туризъм, Асоциация на българските застрахователи, включва и експерти от Министерството на икономиката и индустрията, Комисията за финансов надзор и Комисия за защита на потребителите.

„Бенефициент на туристическия гаранционен фонд ще бъде крайният потребител. На първо място той трябва да се чувства защитен при всякакви форсмажорни обстоятелства, а това смятам ще повиши и доверието в туроператорите“, коментира министърът на туризма Евтим Милошев. Приоритет на работната група ще е да бъдат изгладени противоречията по отношение на текстовете, с които една или друга част от бранша имат несъгласие. „Министерството на туризма ще бъде изцяло в помощ на едно позитивно решение на тази група. Уверявам ви, че няма политически, бизнес или икономически интереси в Министерството на туризма как да изглежда гаранционният фонд в туризма. Той е в помощ на пазара и сектора“, изтъкна министърът. 

Разходки

За гидове менте, които наобикалят хотелите и къщите за гости, разказаха пред „Телеграф“ очевидци. Българин, който живее в Италия от години, пристигнал на екскурзия със семейството си във Велико Търново. Докато се разхождали из старата част на града, ги доближил костюмар, който ги заговорил на английски, а после преминал на италиански. Предложил им да ги разведе и да им разкаже историята на града срещу 10 евро на час.

Телеграф

Въпросният гид, представил се за Пепо, не подозирал обаче, че е случил на човек, който има историческо образование и е решил да се позабавлява, като разобличи мошеника. Той пък започнал обиколката с уточнение, че е излишно да обикалят музеите, защото всичко там е менте. Най-вероятно, за да не се издаде, влизайки на официално място, че няма правоспособност за гид. Така обиколили заедно Самоводската чаршия, Асенова махала и други забележителности. Но мнимият гид държал да се отбият в определено дюкянче, за да си купят ръчно изработени сувенири.

Разказът пък, макар и увлекателен, бил смесица от градски легенди и откровени измислици, както и теория на конспирацията за създаването на българската държава. Фалшивият екскурзовод забъркал даже сензация за цар Калоян и Светия Граал. Предложил им да ги заведе и в една от пещерите, в които според него били снимани филмите за Индиана Джоунс. А накрая, когато търпението на „чужденците“ не издържало и гидът разбрал, че разговаря с българи, се опитал да обърне всичко на майтап. Мнимият гид се оправдал, че и в Гърция има много измислени истории, а туризъм се прави с пари, а не с голи камъни и скучни истории. 

*Автори: Кристи Петрова, Иван Георгиев, Владимир Христовски