0

Н аред с политическите, в годишнината от войната в Украйна не закъсняха и обществените реакции. Пред сградата на Президентството се събраха хора в знак на съпричастност с украинския народ. Част от тях са там и в знак на несъгласие с позицията на президента Румен Радев относно конфликта в Украйна.

Всички участници тръгнаха на шествие под надслов „Не на руския терор”. Подобни демонстрации има в още няколко български града.

Десетки българи и бежанци от войната в Украйна се събраха и в центъра на Велико Търново с искане за спиране на руската инвазия. Протестиращите срещу агресията запалиха 365 свещи – толкова, колкото дни вече са бойните действия между Русия и Украйна. „Имаме 365 свещи. Запалваме по всяка една за всеки един ден от войната. Хората са много повече, но поне за всеки ден има по една свещ. Тук са хора, загубили близките си и избрали да останат в Търново. Казвам, че страданието може да спре, а то ще спре, ако агресорът се изтегли от териториите, които нападна”, каза една от участничките в шествието Илза Христова.

Точно преди една година Русия започна военни действия срещу Украйна. На 24-ти февруари 2022 г. цялата територия на бившата съветска република беше обстреляна с крилати ракети. Наземни части на руската армия пресякоха границата от север, изток и юг.

ТОП ЕКСПЕРТИ ПРЕД „ТЕЛЕГРАФ“: Войната няма да свърши скоро

Руският президент нарече това „специална военна операция”, а украинският призова за твърд отпор. Евросъюзът, НАТО, Австралия, Япония и Южна Корея незабавно осъдиха атаката и наложиха тежки санкции на Русия. България също се включи в тях.

365 дни война в Украйна

Година по-късно украинците посрещнаха зората на днешния ден отново със страх. Преживели ужаса на първия ден на руската инвазия, хората си спомнят за първите удари, за първите мигове на терор и за оглушителните писъци.

За онези, които през последната година се превърнаха в жертва на войната, украинският президент Володимир Зеленски каза: „Моля всички, които сега са на площада „Света София”, всички, които чуват това, нека почетем с минута мълчание паметта на загиналите за родината ни”.

Със сълзи на очи, държавният глава откри церемонията за годишнината от началото на военните действия. Още в среднощното си видеообръщение той беше непоколебим: „Ще се възстановим”. „Гордея се с вас - с всеки един от вас. Нека това да отеква навсякъде - Украйна е жива”, подчерта Зеленски. Самият той обаче коментира - слънцето в Украйна днес не изгря.

Възпоменателни церемонии имаше в цялата страна - и в Херсон, където снощи руски ракетни удари оставиха 40 000 души без ток. В Лвов хората изпълниха местното гробище с украински знамена, предаде NOVA.

„24-ти февруари е денят, в който целият ми предишен живот беше отнет. Денят, в който животът ми беше откраднат, както и този на всички украинци. Но трябва да продължим напред”, сподели Анастасия Събачеван.

Церемония имаше и в Буча - градът, в който кръвта на жестоко убити цивилни сякаш още е по улиците. „За мен светът свърши на 5-и март, когато сестра ми беше убита. Едно е, когато някой почине след дълго боледуване, съвсем друго е, когато някой бъде убит неочаквано и без причина”, каза Светлана Сафонова.

В столицата Киев се изви дълга опашка в метрото - хиляди се наредиха, за да си купят символа на надеждата - юбилейна пощенска марка. Тя е по творба на Банкси и изобразява малко дете, което поваля Путин с джудо хватка.

Как светът отбеляза първата година от войната

Париж, Брюксел, Сидни, Тбилиси, Ню Йорк. Световни столици светнаха в жълто и синьо. Улиците се изпълниха с демонстрации - знак, че войната в Украйна е продължила твърде дълго.

На „Даунинг стрийт” почетоха паметта на жертвите с минута мълчание. Крал Чарлз III пък похвали смелостта и издръжливостта на украинския народ.

Пред сградата на Европейската комисия в Брюксел бяха оставени хиляди мечета, а пред посолството на Москва в Берлин – останките на руски танк.

„Разрушеният руски танк е символ на падението. Режимът на Путин ще се сгромоляса, ще отиде по дяволите, също както Третият райх. Който носи вина за такива военни престъпления, не оцелява. Путин е касапин, ще се провали, а Украйна ще бъде неговият Сталинград”, обясни организаторът на акцията Виланд Гибер.

В Москва също се надяват войната да свърши, но с победа за тях. „Войната, разбира се, е лошо нещо. Но тази година показа, че не можеше да бъде взето друго решение и че ние защитаваме нашата независимост, свобода и шанс за бъдеще. Бъдеще за нашите деца. Надяваме се на победа”, посочи Марина.

„Освен от солидарност, Киев има нужда от оръжия”. Това нееднократно е заявявал президентът Володимир Зеленски. Днес полският премиер Матеуш Моравецки пристигна лично в украинската столица, за да достави първите четири танка „Леопард”, които Варшава обеща на Украйна.

Швеция обяви, че също има готовност да изпрати десет от своите танкове „Леопард” две на Киев. В деня на годишнината от инвазията Вашингтон отпусна нова помощ от два милиарда долара. Но не и така чаканите от Киев изтребители. Вместо от Щатите, заявката за това дойде от Дания – властите в Копенхаген обявиха, че са „отворени” към идеята да предоставят на Киев от своите F-16.

Зеленски: Всеки украинец има поне един контакт в телефона си, който никога повече няма да вдигне

Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза годишнината от войната в родината му с послание за непокорство към своя народ с думите: "Ще победим всички", предаде Ройтерс. Той публикува видеоклип, озаглавен "Годината на непобедимост".

"Преди една година на този ден, от същото това място, около 7.00 ч. сутринта, се обърнах към вас с кратко изявление, продължило само 67 секунди", каза той в 15-минутната си реч на фона на тържествена музика.

"Ние сме силни. Готови сме на всичко. Ще победим всички. Ето как започна всичко на 24 февруари 2022 г. Най-дългият ден в живота ни. Най-трудният ден в най-новата ни история. Събудихме се рано и оттогава не сме спали", каза Зеленски.

По данни на западните военни служители жертвите и ранените и от двете страни на най-големия конфликт в Европа след Втората световна война са повече от 100 000. Загинаха десетки хиляди цивилни, а милиони други избягаха от заплахата на бойните действия.

"Почти всеки има поне един контакт в телефона си, който никога повече няма да вдигне. Такъв, който няма да отговори на SMS-а с текст "Как си?". Тези две думи придобиха нов смисъл през годината на войната", каза още украинският президент. И похвали своя народ с думите: "Ние се превърнахме в една голяма армия. Станахме отбор, в който някой намира, някой опакова, някой носи, но всички допринасят".

Той описа 2022 г. като година на "устойчивост, смелост, болка и единство".

“Основният извод от нея е, че сме оцелели. Не бяхме победени. И ще направим всичко, за да победим тази година!", завърши Зеленски.