0

- Г-н Йорданов, как според вас и защо точно в този момент Евелин Банев-Брендо се върна в България? Къде може да търсим причината?

- Обяснението е само в сферата на хипотезите и можем да гадаем. Единствено той знае защо и как се появява сега в България. В същото време, ако човек се замисли малко по темата за българското законодателство, това, което ми минава през ум, е, че би могло да се търси признаване на чуждестранните присъди у нас. Процедурата позволява при определени условия българският съд да не допусне изпълнение на наказанието.

Брендо си дойде като Брат Галев!

- Да разбирам, че основната версия според вас е, че Брендо си е дошъл у нас, за да получи най-малката присъда?

- Не само за най-малка присъда, а включително и за евентуално избягване на наказание при добро развитие на нещата за него.

- Какво мислите за избрания момент да се върне? Случаен ли е или е свързан с нестабилната политическа обстановка в страната, втора версия е, че може да е свързан с акцията в Германия миналата седмица, при която беше хванат кокаин за 2.6 млрд. евро?

- За мен тези версии не звучат достатъчно достоверно, защото каквото и да се е случило, ако Брендо има някакви опасения за себе си, едва ли би могъл да намери някаква кой знае колко сериозна закрила в рамките на един затвор. Независимо от това дали е български или не.

- Според вас се случват интересни неща по затворите?

- В местата за лишаване от свобода винаги има конфликти между присъстващите и не се знае кой конфликт в каква степен би се развил.

- Това означава обаче, че отхвърляте версията, че Брендо си е дошъл у нас, защото е почувствал заплаха за живота си?

- Не мисля, че би могъл да намери кой знае колко качествена закрила в местата за лишаване от свобода. Има си ред в затворите, но при всички положения лишените от свобода в определени моменти имат контакти помежду си, включително и тогава, когато им е намерена работа и работят, с което се търси намаляване на наказанието.

- Гледахте ли кадрите от неговото предаване в затвора и какво ви направи впечатление?

- Изгледах ги, да, и това, което прави впечатление, е, че двама души бяха тръгнали да влизат в затвора, все едно са отишли в мола. Очевидно, че така не могат да се получат нещата. Но както казват хората – всичко е добро, свършва ли добре.

- Брендо беше придружен от адвокат, който би трябвало да знае процедурата. Това не е ли един вид знак, може би подигравка към правосъдната ни система?

- Трудно ми е да кажа нещо за човека, който беше с него, защото аз не го познавам. От Бургас познавам само един колега адвокат и не бих могъл да твърдя, че мога да позная всеки, който се появи пред телевизионните камери. Но ми се струва, че към мероприятието трябваше да се подходи малко по-сериозно. Не бих казал, че има знак и че има подигравка, защото няма как да се подиграваш, след като ще лежиш 6 години в затвора.

- Сравнихте опита за предаване с влизане в мол. Как трябва да се предаде един истински престъпник от такъв калибър?

- Първо, трябва да се уведомят компетентните органи за това, че някой желае да се предаде, евентуално чрез прокуратурата, защото за изпълнение на наказанията в България отговаря тя. Каквото и да е, вече няма значение, след като всичко си е отишло по местата.

- Вие бяхте вътрешен министър и знаете подробности за начина за нелегално влизане у нас. Как според вас Брендо е влязъл в България?

- Единият вариант е през зелена граница, там, където няма качествен контрол. Другият вариант е да влезе през КПП, но там би трябвало да се намерят хора, които биха били склонни да си затворят очите качествено.

- Криминалисти коментират, че Брендо не би предпочел да влезе през зелена граница, защото е с високо самочувствие, а по-скоро би предпочел да използва фалшиви документи. Вие какво мислите?

- Фалшификатът трябва да е прекалено качествен, защото техниката, с която разполага Гранична полиция, е също качествена и ако аз съм на мястото на човек от такъв вид, по-скоро не бих си позволил да търся някакъв вариант с фалшиви документи.

- Брендо е човек, който разполага с милиони и би могъл да си позволи фалшива самоличност, не мислите ли?

- Преди малко за това ви говорех – би могъл примерно да си плати на човек, който е склонен да си затвори очите качествено. И за да се върнем към въпроса ви – вариантите за влизане са два – чрез плащане или през зелена граница.

- МВР е разпоредило проверка и се очаква да разберем повече, след като приключи.

- МВР беше разпоредило проверка и за брат Галев, който не беше нито брат, нито Галев, в кръга на шегата, но резултатът е горе-долу същият. Ние на практика не знаем как е влязъл той. Предполагам, че така ще си остане и за Брендо, но здраве да има.

- Защо мислите, че така ще остане?

-Така мисля. Няма кой да разкаже, а информацията след вече извършено преминаване е вече трудно да се събере.

- Юридически какви са възможностите пред Брендо, какво може да поиска той, освен да лежи в България?

- Директно трябва да се търсят процедурите за признаване на присъдите на италианския и на румънския съд в България. Съответно оттам да се търси вариант или да се откаже изпълнението им, ако има допуснати нарушения от вида на тези, които са посочени в закона, или да се търси редуциране на наказанието на базата на това, че в България наказанията за този вид престъпления са по-ниски.

- Може ли Брендо да поиска кумулиране на присъдите от България, Румъния и Италия?

- Първо трябва да се допусне изпълнението на присъдите у нас и едва след това да се иска групирането им и определяне на общо наказание.

- Има ли хипотеза, при която нашият съд може да намери пропуски в румънската или италианската присъда?

- Не в присъдата, а в процедурата.

- Възможно ли е той да се окаже само с една присъда – тази от България, която е 6 г.?

- Това е идеалният за него вариант, до който може и въобще да не се стигне. Това, за което говоря, е, че има такава възможност и всеки един на мястото на Брендо би я потърсил.

- Ако все пак приемем за основа тези 6 години, Брендо с колко би могъл да ги стопи с работа зад решетките и добро поведение?

- Доколкото разбрах, има определен период, в който Брендо е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“, така че това време ще се приспадне едно към едно от присъдата. Ако е имал домашен арест, той също се зачита. Там вече се изчислява по следния начин – два дни домашен арест са равни на един ден лишаване от свобода. Работата също се признава при намаляване. Два дни работа се броят за 3 дни лишаване от свобода.

- Доброто поведение оказва ли влияние?

- Доброто поведение има значение тогава, когато се излежи определена част от присъдата и може да се потърси процедурата за условно предсрочно освобождаване на лицето. Тя също е свързана с водене на дело в съда, но Брендо е далеч от това.

- Защо?

- Защото това си иска време. Освен това, за да поиска предсрочно условно освобождаване, трябва да е излежал поне половината от присъдата си.

- Ако направим груба сметка, тя показва, че след около три години в затвора Брендо може да бъде освободен?

- Три години ми се вижда малко. За да кажем нещо конкретно, трябва да разполагаме с точните данни след решението на съда. В рамките на българското правосъдие при определяне на общото наказание се взима най-тежката присъда от наличните. Естествено има възможност да се увеличи донякъде срокът, не повече от една втора от наложената, но в общия случай нямаме такива ограничения. Най-голямата присъда на Брендо е от Италия – 20 г. затвор. У нас за такива престъпления като наркотрафик се дават максимум 15 г. затвор. Румънската е 10 г. и изцяло влиза в нашата.

- Ако се съберат трите му присъди, Брендо би ли могъл да получи общо 36 г. затвор?

- Ако се съберат тези 6, 10 и 20 г., при кумулирането от 36 г. може да станат 15 г. Виждате, че ще му трябват повече от две години, за да може да поиска предсрочно условно освобождаване.

- Споделихте, че Брендо е влязъл във вашето полезрение покрай Иван Тодоров – Доктора. Може ли да разкажете нещо по-конкретно?

- Тогава се появиха публикациите в публичното пространство за дейността на Доктора и за Брендо, като се говореше и за определена свързаност. В онзи момент аз вече работех в адвокатурата и не мога да говоря с подробности, защото не разполагам с тях.

- Докато бяхте министър, минавала ли е през вас оперативна информация от нас и партньорски служби за Брендо?

- Не, не е минавала. Говорим за периода 1999 – 2001 г. Но Брендо тогава не беше актуален.

- Може би не е бил актуален само в България?

- В България със сигурност, а иначе в онзи период също българските правоохранителни органи имаха своите контакти с други служби. Така че, ако е имало нещо, би трябвало да стигне до нас и да го знаем.

- Евелин Банев беше обявен от италианските служби за кокаинов крал. Това не е случайно. Как се става крал на коката и бандит от такъв калибър?

- Очевидно трябва да развива дейност извън територията на България. У нас консумацията на кокаин е в такъв обем, че никой не може да се превърне в крал.

- Докъде би могъл да се издигне един престъпник, ако се базираме на консумацията у нас – до лейтенант?

- Доникъде (смее се). Може би някъде до редник.

- Какво ви е правило и продължава да ви прави впечатление в престъпната кариера на Брендо?

- Това, което правеше впечатление, е, че в един момент Банев се оказа гражданин на Украйна, което беше интересно. Но иначе наличието на присъди в 3 държави показва, че става въпрос за една дейност, която е доста сериозно развита и съответно добре установена от италианските и румънските служби. У нас му е по-лека присъдата, защото основната част от дейността му е била извън България, а там пазарите са други.

- Защо според вас е интересно, че Брендо е бил в Украйна?

- За мен въпросът е защо именно там е избрал, но очевидно не сме наясно с някаква информация. Едната възможност е да е имал лични контакти там, които са били по-сериозни. Другата възможност е по-намален контрол по отношение на подобен тип дейности. Но вече в този момент подобен въпрос няма значение. Няма значение и дали е имал истински или не украински документи. Нещата ще станат ясни, когато тръгне да излиза от затвора. Тогава може компетентните органи да се интересуват.

- С кои български бандити е бил свързан Брендо по ваши данни освен с Доктора и кои от тях останаха живи. Видяхме, че Къро беше убит в Република Южна Африка?

- Нямам информация за връзките му с други бандити освен с Доктора. Що се отнася до Къро, за да бъде убит в ЮАР, според мен това означава, че основната му дейност е била съсредоточена там и връзката с България е била доста изтъняла.

- Мислите ли, че Брендо е дошъл в България директно от Украйна, или се е укривал в други страни преди това?

- Трудно е да се каже, но ми се струва, че би следвало да е бил в държави, които са малко по-встрани от цивилизования свят. Защото колкото по-добре уредена е една страна, толкова по-добре работят и нейните служби за сигурност. Не вярвам да е бил във Франция, в Англия, в Германия. Може да се мисли в посока на ЮАР например. Този вид хора търсят държави, с които нямаме сключени договори за правна помощ и няма възможност за екстрадация.     

Това е той:

Роден е на 10 август 1960 година в София

Произхожда от семейство, репресирано след 9 септември 1944 година

Завършва право в Софийския университет „Климент Охридски“ и работи като адвокат

През 1997 г. е избран за депутат от СДС, а от 1999 до 2001 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов

След 2001 г. работи като адвокат