0

„Топлофикация София“ още не е поправила начислените 20% вместо 9% ДДС върху сумата за доплащане във фактурите на изравнителната сметка, издадена след 9 юли 2022 г., когато намаленият данък влезе в сила. Не са пратени нови фактури с поправен ДДС. Нито е публикувана допълнителна информация и указания на сайта на дружеството, както бе обещано на 30 август, когато бе посочено, че по-малък ДДС ще се начислява само върху сумите за доплащане.

Случай

Според изпратената на 15 август сбъркана фактура от днес върху сумата за доплащане се начислява лихва за просрочие.

Така във фактурата на потребител, изпратена до в. „Телеграф“, пише, че според отчетените показания върху уредите, той е използвал топлинна енергия за 538,36 лева, а през сезона е платил общо 472,67 лева с прогнозните месечни сметки и затова трябва да доплати разликата от 65,69 лева. Сумата е обложена с 20% ДДС и е трябвало да се плати до вчера. Сумата е просрочена, пише срещу датата 14.09.22.

На запитване на „Телеграф“ кога топлофикация ще изпрати коригираната фактура на потребителите и дали ако клиентът не издължи сумата за доплащане преди 14 септември заради непоправената грешка, парното ще начислява лихва, не бе получен отговор до редакционното приключване на броя.

Обяснение

„Топлофикация София“ ще извърши корекция на данъчната ставка съгласно получените допълнителни указания и становище от Министерството на финансите, пише в сайта на дружеството. Корекциите ще се отнасят само за изравняването между прогнозно начислена енергия през отчетния период и реално потребената, отразено във фактури след 9 юли 2022 г. При доплащане над прогнозното потреблението ще се прилага ставка 9% ДДС, а за сумите, които топлофикация ще възстанови на клиент, който е ползвал по-малко и е платил повече през сезона, ще се прилага ставка от 20% ДДС. В зависимост от избрания метод на плащане сумите ще бъдат приспаднати от следваща дължима фактура или възстановени на каса.

В примера, посочен от топлофикация, на потребител му е начислена прогнозно топлинна енергия на стойност от 500 лева. След начисляване на 20% ДДС той е платил 600 лева през годината. При отчета на уредите показанията показват, че той е потребил в действителност топлинна енергия на стойност 650 лева, тоест с 50 лева повече. Именно върху тези 50 лева се начислява 9% ДДС, което прави 54,50 лева сума за доплащане.

Омбудсманът Диана Ковачева е затрупана от жалби на потребители за неясни изравнителни сметки и също очаква информация за корекциите заради начисленото по-голямо ДДС, научи „Телеграф“.