0

О ткрито писмо към проф. Вили Лилков публикува в профила си във Фейсбук известната провозащитничка Леа Коен. В поста си тя го моли да оттегли предложението си за паметник на кмета на София в периода 1934-1944 г. Иван Иванов.

Обвиненията

Без да отрича неговите качества като хидроинженер и успехите му за модернизиране на столицата, според г-жа Коен той е бил нацист. Нейните аргументи в подкрепа на това твърдение са, че е държал многократно речи за възхвала на Хитлер и германската армия, не криел симпатиите си към него и нацистка Германия. Това се изразявало в подаръци, изпращани на Хитлер за рождените му дни, именуването в негова чест на столичен булевард и най-вече за участието му в интернирането на евреите от София в провинцията. Като добавя към това, и че е бил лош поет. Тя признава, че е написала този текст още преди 6 години, но се е надявала, че идеята няма да се реализира.

Отговор

"Телеграф" не успя да се свърже с Леа Коен, но проф. Вили Лилков коментира нейната позиция.

„Госпожа Коен  отдавна се занимава с подобни инсинуации, които определено се изпълняват по нечия поръчка. С това обаче само се допринася за разделението в българското общество и се създават негативни настроения срещу българските евреи. Препоръчвам й да не се изживява като Народен съд, в който навремето е участвал и баща й“, каза Лилков пред "Телеграф". Според него обвиненията към личността на Иван Иванов са откровени лъжи. Лилков изтъкна, че той не е назначен от цар Борис III, а от правителството на Кимон Георгиев веднага след преврата от 19 май 1934. 

Депортиране 

„Също така в опитите си да го изкара нацист и антисемит тя го обвинява в депортирането на столичните евреи в провинцията - нещо, което изобщо не е било работа на общините, а на Комисарството по еврейските въпрос и на МВР. Трето, самият инж. Иванов е бил следен от хората на Гешев по подозрение, че е прикрит комунист. Защото по ЗЗД е уволнил от 7000 свои служители само 4 и е държал на  отговорни длъжности в кметството всеизвестни комунисти като писателите Петър Славински и Орлин Василев. По време на процеса срещу инженер Иванов в негова защита се изказват освен тях самият Кимон Георгиев. А друг свидетел - Трифон Кунчев, направо е заявил: „Инж. Иванов под палтото си беше комунист, а отвън само показваше нещо друго“, каза още Лилков пред „Телеграф“.