0

Н ов дрогиран полицай и пиян пожарникар бяха спрени на пътя. Друсаният служител от 8-о РПУ пък вече е уволнен. Вижте коментара по темата за случващото се в МВР на главния редактор Виктория Пенкова.

Нещо се случва в МВР. Полицаите сигурно са полудели! Вече не минава и ден без брутални изцепки от служители на реда. И те не са куриозни, а много страшни. Защото показват онова другото, скритото лице на вътрешното министерство, което повече от година седи на ръчен режим на управление, а контролът над униформените е занижен до минорни стойности. И това нямаше никак да ме притеснява, ако ставаше въпрос за някое лесничейство в село Долно Мацакурово. Това обаче е ведомството, призвано да ни пази, да гони престъпниците, да арестува корумпираните по високите етажи на властта, да охранява старците по селата и децата в школата от наркодилърите, да варди границата от всякакви нелегални тумби бежанци с неясни намерения. Нито една от тези задачи обаче не се взима като приоритетна на практика, видимите резултати го доказват. Дори някой да има добри намерения, те са удавени в тотална анархия и изплуване на тинята на повърхността.

Ескорт

Винаги и във всяко държавно ведомство е имало корумпирани, връзкари и некадърници. МВР не прави изключение, но при него издънките първо са огромни, второ – имат много силен обществен отзвук, и трето – няма как да седиш с единия крак към закона, с другия крак извън него. Не на последно място – наглостта на някои полицаи буквално вбесява хората, както и тяхното чувство за справедливост. Няма как да се избегнат онези катаджии, които взимат по 50 лв. рушвет. Винаги ще ги има, такъв ни е манталитетът. Но тази арогантност на действие като на онези патрулни ченгета съпровождали убиеца с поршето и двойния касапин Семерджиев надминават всяко разбиране за полицейска работа. За анархията на границата пък въобще не е добре да се сещам, защото и в момента клиповете на трафикантите продължават да се снимат в реално време. Някак си отмъщението на МВР и Темида за двойното убийство на двамата служители от Бургас остава на заден план. Защо? Може би някой има по-важни задачи? Изборите минаха, господа, време е да се погрижите и за хората, и за нормалните полицаи.

Арогантност

Има една простичка истина, която до момента доста шефове в МВР не могат да схванат. Особено онези по-възрастните с дълъг стаж. А тя е, че никога, ама никога не може да се скрие дадена издънка на полицай или престъпление. В 21 век всички снимат, говорят, а и България е твърде малка, за да има подобни интриги. МВР нека крие оперативните си задачи, но издънките е добре да чисти навреме и публично. Има си и дирекция за това – казва се Вътрешна сигурност. Какво ли прави тя от доста време насам? Никой май не е чул.

Чисто лице

Наистина е добре МВР да помисли най-накрая за визията си пред обществото и дали ще остави онези кърлежи в униформа да цапат лицето му. Например след катастрофата на Семерджиев беше разпоредена акция на пътя. Смях в залата. Горят някакви хора за изгорели фарове и т.н. Следващата издънка с полицаите, ескортирали убиеца с поршето, просто ги смаза. След нея беше разпоредено още по-жестоко затягане на контрола. Да, но то отново удря някакви случайни граждани с липсващи аптечки.

Истината е, че липсата на контрол ражда арогантност и анархия.