0

П озволете ми първо да изразя съболезнованията си на близките и роднините на колегите Йордан Илиев и Атанас Градев, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг. Дълбок поклон пред паметта на момчетата.

Що се отнася до бруталното поведение на каналджията, довело до тази трагедия, то причините се коренят във всичко случило се в управлението на МВР през последната година и половина. За това време министерството, в което е преминала цялата ми професионална кариера, бе превърнато от политическото ръководство начело с Бойко Рашков в машина за репресии срещу политическите опоненти. Резултатът е сериозно отстъпление от позициите, които бяхме извоювали в борбата с престъпността и ако говорим за конкретната ситуация – от битката с тази уродлива криминална дейност, наречена каналджийство.

Действия

От вас, журналистите, и вашите публикации знам, че през последните дни и седмици случаите с незаконните мигранти са всекидневие не само за територията на дирекцията на МВР в Бургас, но и за цялата страна. Мигрантската вълна, за която предупреждавахме още в края на миналата година и настоявахме да се вземе ясно решение за политиката на МВР по този въпрос, вече е факт. А министерството за съжаление не е готово да отговори с адекватни мерки. Сега, новото ръководство на МВР трябва да мобилизира целия професионален потенциал, с който разполага, и много бързо да изработи план за действие с конкретни срокове за овладяване на увеличаващия се мигрантски натиск по южната граница на страната. Ние, професионалистите от ГЕРБ в сферата на сектор „Сигурност“, вече сме правили това, знаем какви са подходящите мерки и сме готови да окажем пълна експертна подкрепа на министерството за разрешаването на тази кризисна ситуация. Един от ефектите на прилагането на планови и комплексни мерки ще бъде респектиране на престъпния контингент, който се занимава с каналджийство, и на наглата агресия на самите каналджии. 

Отпор

За мен по-тревожният въпрос е как е било допуснато изобщо цял автобус, пълен с 47 незаконни мигранти, да достигне до големия областен център. Докато аз бях главен секретар и вътрешен министър, тази дейност имаше далеч по-малки мащаби – колегите залавяха мигрантите в леки коли и по-рядко в бусове. Сега става въпрос за голям автобус. Само можем да си представим какви финансови интереси стоят зад такива мащаби на каналджийския превоз. И защо ръководеното от Бойко Рашков МВР допусна такъв размах в дейността на каналджиите?

Резултат

Как обаче се стигна дотук? На първо място, причината е в безхаберието на политическото ръководство на МВР. После следват уволненията и чистките както в Гранична полиция, така и в службите, които оперативно работят за предотвратяване на престъпленията, свързани с трафика на мигранти. Рязко намаля и ефективността на дирекция „Вътрешна сигурност“, която е пряко подчинена на министъра и има решаваща роля за предотвратяване на разпъването на полицейски чадъри над каналджиите. И не на последно място – Рашков и политическото ръководство разбиха ефективното сътрудничество между МВР и прокуратурата в борбата срещу престъпността и разкриването на този тип престъпления.

Заедно с колегите от парламентарната група на ГЕРБ Христо Терзийски и Маноил Манев многократно сме поставяли темата в Народното събрание. Викали сме бившия вътрешен министър на изслушвания както в пленарна зала, така и във вътрешната комисия на парламента. Постоянно сме поставяли актуални въпроси и парламентарни питания към Бойко Рашков. И всеки път настоявахме борбата със засилващия се мигрантски натиск да бъде изведена като ясен политически приоритет на МВР. Рашков и приближените му обаче предпочетоха като свой приоритет незаконните арести и преследването на политическите си противници, в това число и на лидера на опозицията Бойко Борисов. Поради тази причина каналджийството, което бе силно ограничено по време на управлението на ГЕРБ до пролетта на 2021 г., получи широко поле за разцвет по времето на Рашков. През целия период на своето управление в МВР Рашков не предоставяше обективна информация за размаха на престъпната дейност на каналджиите и ни убеждаваше от парламентарната трибуна, че едва ли не този проблем е решен.

*Младен Маринов е бивш министър на вътрешните работи и бивш главен секретар на МВР. Коментарът му е специално за „Телеграф“.