0

Видео от чалга купон в кръчма в двора на закрито училище в Добрич разбуни духовете в социалните мрежи. Репортерът на „Телеграф“ Стела Маринова разплете мистерията около бъдещето на сградата, а материалът и можете да прочетете в новия брой на вестника. Ето и коментарът ѝ по темата.

Видео от чалга купон в кръчма в двора на закрито училище в Добрич разбуни духовете в социалните мрежи. Оказва се, че заведението е дадено под наем от читалище, на което Общината дава за безвъзмездно ползване сградата на бившето школо. Кадрите ни карат да се замислим каква всъщност е съдбата на образователните и културните институции у нас. Този век закритите училища са близо 1000, а пустеещите читалища навярно гонят тази бройка. Всички сме били свидели на тъжни снимки на разрушени школа и пусти коридори, в които някога са тичали стотици деца. Причината за това за никого не е тайна – обезлюдяването на районите, в които се намират. В случая, за да не се стига до поредната пустееща сграда, общината е намерила ново предназначение, предоставяйки я на читалището. Целта ѝ навярно е била то да я поддържа и оживи отново. Това се е случило, макар и по нетрадиционен начин – чрез заведение. В двора на школото отново тичат и си играят деца, вместо да е свърталище на наркомани, както е било преди това. Вечер обаче се превръща в нощно заведение, което предизвиква смут сред гражданите. Може би, защото читалищата не би следвало да са институции, от които звучи чалга (по което и да е време на денонощието).

Въпросът, който трябва да си зададем, е това ли са единствените алтернативи за затворените училища – да се превръщат в пустеещи разрушени сгради или в кафенета и кръчми. Това е моралната дилема на изоставеното образование.