0

И нтересът към закупуване на имоти в обезлюдени български села става все по-голям. Сделките растат, цените – също.

Причините за този феномен през последните години са няколко. Животът на село по правило е по-спокоен от градския. Неудобствата стават все по-малко – съвременните комуникации, модерните строителни технологии правят ремонтите и поддръжката на селската къща все по-достъпни.

Другата причина да се върнеш назад към корените си е икономическа. В тези райони има хиляди декари обработваема земя, от която, ако си добър стопанин, можеш и добре да печелиш. А онези, които купиха изоставени от соца бивши почивни бази и ги реновираха, отдавна са станали милионери. Има обаче и минуси – например такива малки населени места или с жители от десетина души често падат в плячка на разни гастролиращи обирджии и насилници. А да потърсиш помощ от властите в такива случаи е мисия невъзможна.

По света има твърде екзотични предложения в този сегмент на търговията с недвижими имоти. Например да се продава цяло изоставено село за някаква смешна сума – само и само животът да продължава.

Все пак ние сме си в България. Жалкото е, че твърде късно осъзнаваме колко е красива и колко добре може да се живее в нашата страна.