0

Н якога архитектурно бижу, а днес развалина, една от многото рушащи се сгради в историческия център на Варна бе опакована от художника Александър Вълчев. 

Събитието бе част от фестивала за съвременно изкуство „Буна“. Вълчев не случайно се захваща с този проект, провокиран от слабостта му към старите красиви сгради. В днешно време много от тях тенденциозно се оставят да се рушат, а после биват събаряни, за да се издигне на тяхно място нови бетонни мастодонти. Затова художникът иска да привлече вниманието към този проблем. За опаковането той използва картон, който е рециклиран материал. След това той отново може да намери приложение или да се рециклира, ставайки част от един екологичен кръговрат.

Пред „Граждани на квартала“ художникът споделя, че вдъхновението му за опаковането е симбиоза между материал, сграда  и място. Много хора се включиха в събитията и изложбите в артистичния квартал „Таляна“ от най-големия фестивал за съвременно визуално изкуство „Буна“, който се проведе във Варна до 28 май. В него участваха над 30 организации, галерии и артистични колективи от цялата страна. Любителите на съвременното изкуство се запознаха с различни идеи, изложби, инсталации в необичайни пространства – магазини, ателиета, заведения, улици.

В събитието се включиха локации като Work Del Mar, Bella Sherban handmade jewelry, Бистро Майстора, където бяха представени проектите на Александър Вълчев, ПОСТА, Struktura Project Room, Gallery Gallery, както и намесите в градската среда от Владимир Иванов, Петър Чиновски, Виктория Георгиева Mouse и София Димова. Патрон на фестивала е кметът на Варна Иван Портних.