0

С толичният общински съвет ще предложи днес „Топлофикация София“ да разсрочва сметките за парно за по-дълъг период и без авансово плащане заради кризисната обстановка, високите енергийни цени, финансовите и здравните проблеми на потребителите. Това става ясно от доклад на ръководството на СОС, който ще бъде обсъден днес в Комисията по инфраструктура и енергетика.

Практика

Предлага се разсрочването да бъде до 36 месеца. Досега потребителите можеха да отлагат плащането на натрупания си дълг към топлофикация до 6 месеца, при специални случаи до 12 месеца и винаги с авансово платени най-малко 30%. Обществените посредници, така наречените омбудсмани на столичното парно, обикновено съдействаха на потребителите за по-голямо разсрочване на задължението с придружително писмо, разясняващо обстоятелствата за това искане. След сключване на споразумението между потребителя и топлофикация лихвата върху задължението спира да тече.

Случаи

През последните години зачестяват случаите, при които потребителят не може да се справи с погасяването на определените му вноски и спира да ги плаща. Понякога вноските са по-големи от пенсията или заплатата му. Тогава се прави разсрочване на разсрочването неколкократно. Затова СОС предлага да се ограничи възможността за сключване на повече от 2 споразумения за разсрочване на задължения към дружеството и да се даде възможност за по-дълго разсрочване.

Факти

През 2021 г. „Топлофикация“ е сключила 891 споразумения за разсрочване на задълженията на нейни клиенти в размер на 10,316 млн. лева. 129 от тях са със стопански клиенти, които дължат 6,861 млн. лв., а 762 броя са на битови на стойност 3,455 млн. лв.