0

Н ай-много българи стават жертви на обири в момента в районите на Халкидики, Аспровалта и Неа Перамос. Това казаха пред „Телеграф“ от Министерството на външните работи.

Обирите се извършват от „местни граждани или гастролиращи престъпни групи от България и Албания“, уточниха в отговор на запитването ни от дирекция „Стратегически комуникации и публична дипломация“ към МВнР. В свое разследване преди три дни „Телеграф“ разкри кои са групите и тарторите им, които крадат в южната ни съседка. Показахме криминалните досиета на бандитите, както и къде и как нападат в момента. Българи пък вече редовно сигнализират във фейсбук-групите за пътуване в Гърция за зачестили кражби от леки коли и къщи.

Ръст

„През последните седмици в Генералното консулство на България в Солун се регистрира значителен ръст на подадени заявления за издаване на временни паспорти от български граждани. Техните лични документи, вещи и пари са били откраднати от автомобилите им, докато са летували на плажа. Има случаи и на откраднати лични автомобили“, допълниха от МВнР.

Набезите

Все още няма подадени официални сигнали в генералното консулство в Солун за обири на къщи и апартаменти на българи в Северна Гърция. От ведомството обаче разкриха, че „при разговори със служители на гръцката полиция бе посочено, че действително има ръст на кражби от автомобили, оставени без надзор“.

Съветите

С цел предотвратяване на подобни престъпления МВнР препоръчва на летуващите в Гърция български граждани да не оставят чанти с лични документ и други вещи в притежаваните от тях автомобили в плажните зони и в населените места, тъй като те привличат вниманието на престъпниците.

За капаните по време на почивка в южната ни съседка предупреждават и наши сънародници.