0

С вещеник от Банско има и второ призвание, освен да служи на църквата. Той вае красиви картини, когато не е в храма. На крачка от вековната църква „Света Троица” в града под Тодорка, където проповядва православната вяра, отец Костадин Калайджиев отправи и едно красиво послание в багри.

Наслада

Живописната изложба, която е под наслов „Наслада”, радва всеки посетител с ярките си цветове, с прекрасните пейзажи, с картините, които разкриват част от историята на България и борбата за свобода и независимост.

Експозицията с майсторските творби на отец Калайджиев е подредена в Туристическия информационен център на площад „Възраждане”. Изложбата ще може да се види до 26 юли. Не пропускайте да се насладите на тази „Наслада” на божия служител.

„Разбира се, че не става въпрос за хедонизъм – за наслада за тялото, а за наслада за зрението, за духа и за ума. Моята страст към рисуването е от дете. Не се ограничавам в никакви рамки. Харесвам натюрмортите, пейзажите, както и да рисувам сцени от нашето велико, но и трудно минало”, сподели за „Телеграф” отец Костадин.

Енергия

Той признава, че за него най-важна е службата в църквата, а далеч на второ място е изобразителното изкуство. Но то също е негово призвание, за което винаги намира време. По този начин, с четка в ръка, се зарежда с позитивна енергия. Рисува и икони. Отскоро води и курс, в който обучава децата да ваят образите на светци.

„Няма по-голямо удовлетворение от това да предадеш опита си на децата и да видиш онзи пламък и огън в очите им от срещата с изкуството и с вярата”, признава свещеникът художник от Банско.