0

Н ощта премина спокойно за 12-годишния Александър от Перник, настанен в Детската реанимация на “Пирогов”, съобщиха от болницата.

Детето е в стабилно състояние, без непосредствена опасност за живота. 

Малкият пациент е под 24-часово активно наблюдение от екип най-опитни детски специалисти. От лечебното заведение информират и здравния министър за състоянието на момчето, което беше открито вчера след като прекара 9 дни в неизвестност

За момента не са констатирани следи от насилие по тялото на Александър, съобщи междувременно на брифинг говорителят на Окръжна прокуратура - Перник прокурор Албена Стоилова.

"За първи път можем да се поздравим така от много време насам и това се случва благодарение на усилията на хилядите доброволци и разбира се на професионалистите, които доведоха издирването на 12-годишния Сашко до успешен край. Краят на издирването, обаче, съвсем не значи край на разследването, което ще продължи, за да се установи дали Сашко е станал жертва на престъпление", каза Стоилова. 

Версиите са повече от една и ще се работи по всички тях, няма водеща. Единствената, която може да се изключи, е тази за най-тежкото посегателство - спрямо живота.  

Предстои да бъде възложена съдебно-медицинската експертиза. Вчера детето е било освидетелствано от органа на разследването в присъствието на бащата, иззети са дрехите, с които е било намерено, като те са били и тези, с които е изчезнало на 11 ноември. Ще се търсят следи и по тялото, и по дрехите.  

По първоначални данни на мястото, където е открито детето, не са открити следи, вещи и предмети на друго лице. Днес ще бъде извършен детайлен оглед на мястото. Ще бъдат разпитани и доброволците, които са го намерили.

Момчето все още не е успяло да говори. На по-късен етап, когато състоянието на детето позволява, с помощта на специалисти и в присъствието на бащата, ще се опитаме да получим някакви сведения за случилото, каза Стоилова.

Очакваме медиците да определят степента на охлаждане на организма, на дехидратация, евентуално получени увреждания, дали това състояние отговаря на такъв дълъг престой на открито без намеса на друго лице, обясни още Стоилова.

Няма сведения да е искан откуп от бащата. При разпита той е заявил, че няма конфликтни отношения и към него или към други членове на семейството не са отправяни заплахи. Майката на Сашко все още не е в България, но и тя ще бъде разпитана. Имала нагласата да дойде, искала да приключи издирването на детето.