0

Ч аена лъжичка канела в кафето или купата с мюсли всеки ден може да ви направи по-слаби. Тя съдържа 1,6 грама фибри или толкова, колкото да постигнете необходимата си дневната цел и да увеличите чувството за ситост по време на хранене и намалява апетита.

Варианти

Има няколко възможни варианта, с които да включите канелата в менюто си. Можете да добавите канела към чаша билков чай, за да бъде здравословен и вкусен. Може дори да си направите сами чай с канела (виж карето как). Друга възможност е да я поръсите върху препечен хляб. Добавянето на канела към храни като масло и сирене и пайове подобрява вкуса им. Може да се добавя и към плодови сокове и сайдери за същата цел. Като алтернатива можете да приемате канела на капсули.

Ефект

Доказано е, че канелата намалява някои от лошите ефекти от консумацията на храни с високо съдържание на мазнини. Това може да помогне за голямата ви цел да отслабнете. Роля за това имат и противовъзпалителните и антибактериалните свойства на канелата, тъй като ви помага да обработвате по-добре храната. Тя забавя преминаването на храната от стомаха в червата. Така се чувствате сити за по-дълго време и ядете по-малко. Според проучване етерично масло в канелата, наречено канелен малдехид, може да насочи мастните ви клетки и да ги накара да изгарят повече енергия. Ефектите от ароматната подправка не свършват дотук. Канелата има регулиращ ефект върху нивата на кръвната захар и заедно с това понижава нивата на лошия холестерол (LDL), без да оказва влияние върху добрия холестерол (HDL). С това тя повишава нивата на инсулин в организма, тъй като имитира биологичната му активност и повишава метаболизма на глюкозата. Тъй като високите нива на кръвната захар могат да доведат до повишено натрупване на мазнини от тялото, канелата помага да се предотврати това и ви подпомага в борбата с излишните килограми. В допълнение влияе върху начина, по който захарта се метаболизира от тялото и предотвратява превръщането на метаболизираната захар в мазнини. Също така канелата помага на тялото да обработва въглехидратите по-ефективно, което също води до загуба на килограми. Всички тези ефекти на ароматната подправка ще ви помогнат да направи коремчето си по-плоско, тъй като проучванията показват, че коремните мазнини са по-чувствителни към ефектите на канелата, отколкото мазнините от други части на тялото.

Здраве

Канелата не само може да ви помогне в борбата с излишните килограми. Включването й в менюто влияе положително и на други здравни аспекти. Канелата е богата на манган, желязо, калций. Тя се използва още от средновековието за лечение на диария, лошо храносмилане и подуване на корема. Помага и за предотвратяване на образуването на стомашни язви и подпомага лечението на бактериални инфекции. Понижаването на нивата на кръвната захар и подобряването на съотношенията на холестерола пък помага за обръщане на инсулиновата резистентност или преддиабет. Тъй като канелата е сладка на вкус, тя също така задоволява жаждата за сладки храни, която обикновено засяга диабетиците.

Минус 5 килограма с чай

Пийте чай с канела на празен стомах сутрин и преди лягане и за месец може да загубите 5 килограма. Той има и друга полза за дамите. Чаят от канела може да помогне за облекчаване на болезнени менструални спазми и симптоми на ПМС. Ето как да го приготвите: Сложете тенджера на котлона с четири чаши вода.

В тенджерата добавете джинджифил (около 2-3 сантиметра) и една пръчка канела, след като я начупите.

Оставете водата за заври, докато се оцвети в кафеникав цвят.

Покрийте тенджерата водата да се попари и я оставете да изстине.

В чаша сложете половин чаена лъжичка мед (или повече, ако искате чаят да е по-сладък) и прецедете чая.

Добавете лимон по желание и разбъркайте чая.