0

З аради малкото PCR-и, които се правят у нас, не може да се хване дали новият вариант на коронавируса е вече у нас. Това обясни пред „Телеграф“ проф. Тодор Кантарджиев, който е съветник по здравните въпроси в Столичната община.

Става дума за „Арктурус“, който според учените идва от Индия.

„Средно на ден има по един или двама с положителни проби с PCR. По този начин не могат да се съберат необходимите материали за секвениране. Затова и не можем да кажем в момента какво е разнообразието на циркулиращите варианти“, коментира проф. Кантарджиев. Той уточни, че най-вероятно имаме различни варианти, като XBB.1.5 не е станал доминиращ, каквито са били очакванията в края на миналата година. Новият XBB.1.16 обаче вече се разпространявал в 20 държави.

Епидемия

„Много вероятно е да има епидемично разпространение и у нас. Идва от Индия заради струпването на много хора на едно място и се разпространява по-лесно. Има т.нар. имунно бягство и преболедуването на предишни варианти и ваксините до висока степен не предпазват от заразяване, но пазят от тежко протичане“, каза още Кантарджиев. Той уточни, че за „Арктурус“ най-характерното е, че удря в очите и преминава с не много висока температура.

Аденовируси

„Въпреки че не можем да кажем дали новият вариант е вече у нас, доста пациенти се оплакват точно от конюнктивит - особено деца и млади хора. Но трябва да се има предвид, че този сезон се променя видовият състав на циркулиращите вируси, а някои от аденовирусите, които причиняват кашлица и хрема, също преминават с конюнктивит“, каза още експертът.

Той обясни и че в момента масово разпространени са парагрипните вируси, като набират сила и аденовирусите. Все още има случаи на грип тип Б, което говорело за преминаване на вълната.