0

К олеги и близки на загиналия след нанесен побой заради спречкване на пътя 34-годишен таксиметров шофьор отново блокираха булевард в София.

Те затворилха бул. "Константин Величков". Събралите се на мястото настояват за последствия за нападателя и искат уверение, че няма да му се размине.

Стигна се и до напрежение заради колите, които искаха да минат през кръстовището.

NOVA

В квартал "Факултета" пристигна и галвният прокурор Иван Гешев.

Тук трябваше да бъдат някои политици, защото този бум на престъпността е резултат от действията на хора, които наричат себе си "политици"

Това не е работа на прокуратурата. Прокуратурата не може да замести държавата, но някой нещо трябва да направим", заяви обвинител номер 1 и добави: "Ще си свършим работата, но това, което мога да ви кажа е, че трябва да се промени нещо. Вие сте тук заради последствия. Отворете сайтовете и вижте какво се случва в България последните 2-3 дни. Казвате закони, но закони трябва да има за всички, а не само за тези, които не живеят добре. Променят законите в защита на някои богати хора, както ги наричате, олигарси. Това, което последно мога да ви кажа, е че съм работил дълго време наблизо, знам какви са проблемите и знам, че с основание сте ядосани, защото не получавате еднаквост. Няма да кажа равни права, защото по Конституция всички сме равни. Както казваха по време на социализма - някои са по-равни. Утре имам среща с Организацията на таксиметровите шофьори. Тези, които работят това, може би знаят, че имаше предложение в колите да имат паник бутони. До къде стигна това нещо? Стигнало е до бюрото на някого, сметнал е, че трябва да се дадат пари и че човешкият живот не струва толкова. Утре ще разговаряме и това, което прокуратурата може да направи е експертно предложение на НС. Кардиналните решения могат да дадат само политиците. Решаваме едно последствие. Не дай си Боже утре да е друго. В България всички решават, че прокуратурата решава всичко. Задържането под стража се решава само от съд. Всяка институция носи своята отговорност. Тези хора, които са тук, не могат да заместят държавата и институциите. За да има справедлив процес трябват две неща. Закони, които няма да кажа, че няма, но са от времето на Тодор Живков. Те са от 68-а година. Второто е компетентност от съда. Прокуратурата може само да иска, да изказва мнение, но съдията взима решението. Ние ще си свършим работата. Доколкото разбирам и МВР до момента си е свършило работата. Разберете, че това е тъжно последствие. Всеки живот е безценен.".

Протестиращите пък бяха категорични, че всеки ден ще излизат на протест.

По-рано стана ясно, че транспортният министър ще обсъди с таксиметровия бранш мерки за по-голяма сигурност на шофьорите.