0

Главен комисар Серафимов, колко време работихте по нидерландците с огромната нарколаборатория в с. Врани кон, преди да пристъпите към зрелищната акция?

Акцията, която е съвместна с ДАНС и под надзора на прокуратурата, беше подготвяна половин година. Преди два дни нидерландците бяха оставени за постоянно в ареста. Колегите хвърлиха много усилия, помагахме си много, за да стигнем до този резултат. На този етап мога да кажа, че двамата задържани в нарколабораторията са имали необходимите знания и умения да работят с такава сложна апаратура. Те са били обучени като химици, които знаят точно в кой момент какво се прави особено в процеса на синтеза.

Тук ли са били обучени тези химици или в Нидерландия?

Не са били обучени в България. Такъв тип нарколаборатория до този момент в България не е имало никога досега. Тя е без аналог за страната ни. Известно ни е, че нидерландците са най-напреднали в такъв тип изграждане на лаборатории и производство. Неслучайно и тези граждани са дошли у нас.

Казвате, че това е уникална за страната ни нарколаборатория?

Да, такава никога не е имало в България. Откривани са много по-малки, по-различни, на друг принцип, но такова нещо досега не е имало.

Колко струва нарколабораторията? В нея видяхме реактор и всякакви други технически средства, които вероятно са изключително скъпи?

Вероятно сумата е огромна, но в момента проверяваме откъде точно са закупени реакторът и другите съдове и как са вкарани у нас. Предполагаме, че това е станало поетапно. Всичко е чисто ново и от висококачествени материали. Вътре имаше реактор с обем 1300 литра, който е част от процеса. Освен него на място имаше дестилационна система за вакуумен синтез на метамфетамини и големи количества киселини, химикали, основи и реактиви.

Какъв е бил капацитетът на нарколабораторията, на практика колко метамфетамин е можела да произвежда?

Знаете, че акцията се проведе в събота, но тъй като влязохме по време на производството, беше невъзможно да отворим реактора предвид високите температури и опасността силно отровните вещества да започнат да се изпаряват. Нашите специалисти ни посъветваха да изчакаме да изстине поради наличието на отровни газове. Затова реакторът беше деактивиран 4 дни по-късно – в сряда. Крайният продукт от него е около 2000 литра, като след отделянето на остатъчните примеси, общото количество на чистия прекурсор БМК (бензил метил кетон) е около 1 тон. Това количество е произведено за 3 дни. Можете сама да се ориентирате за капацитета на лабораторията. Иззетата техника е достатъчна да се изгради затворен цикъл за производство, със 700 кг краен продукт метамфетамин.

Ако направим по-груба сметка, при работеща цяла седмица лаборатория с два цикъла, може да се произведе дрога достатъчна за цялото трудоспособно население на България, и то за ден?

Говорим за сериозни мащаби. Цената на улицата на 1 кг метамфетамин е между 9 и 11 000 евро, а в Западна Европа е между 11 и 13 000 евро. Седмично нарколабораторията е можела да произвежда до 2 тона прекурсор, което означава около 1400 кг кристал. Ако не беше разкрита навреме и бяхме оставили нидерландците да поработят, за да ги наблюдаваме, можеха да залеят Европа и Турция с килограми наркотици.

За българския пазар ли е била дрогата или само за чуждия?

Не е била предназначена за нашия пазар, защото нямаме чак такова голямо потребление. Основно е трябвало да отива към Централна и Западна Европа и Турция. Не позволихме нито литър прекурсор, нито вече крайният продукт да застрашават живота и здравето на хората. При друг тип престъпление може би щяхме да си позволим да наблюдаваме един или два цикъла на производство, за да проследим веригата по-обстойно, но тук взехме категорично решение да не достигне нищо до хората.

По време на акцията сте открили още реактори и части на различни адреси, обитавани от нидерландците. Те за какво са били предназначени?

За следващия цикъл – вече готовият прекурсор се прехвърля в другата техника и се произвежда амфетамин и метамфетамина. Трябвало е следващата лаборатория да бъде пак в района на Търговищко. С тази акция провокирахме интереса на всички партньорски служби и очакваме съвсем скоро у нас да дойдат колеги от нидерландската полиция и Европол. Всички искат да се запознаят с цикъла и капацитета на тази лаборатория.

Можем ли да кажем, че това е зелена точка за нас с оглед бъдещото ни членство в Шенген? Освен това лабораторията е дело на граждани на Нидерландия, която е една от двете държави, които не ни пускат?

Да, може да кажем, че е зелена точка. Престъпността е трансгранична, предвид политическите процеси в световен мащаб, облекченото преминаване на границите, престъпността е международна. Виждате нидерландци идват у нас, българи отиват там. Процесът е глобален, а ние сме част от него, както и Нидерландия.

Как реагираха двамата химици, когато ги арестувахте? Опитаха ли да направят нещо, да избягат?

Не, не са опитвали, защото бяха изключително изненадани. Не очакваха, че сме ги разкрили. Освен това бяхме много добре подготвени, хората бяха със специални облекла, влязоха по най-бързия начин. Внезапно. Лидерът беше задържан на друг адрес в Бургаско. Той е финансирал закупуването на техниката и изграждането на лабораторията, както и подсигуряването на материалите.

Има ли замесени българи?

Установяват се такива. Ролята им е била по-скоро логистична, свързана с транспорт. Продължаваме да търсим в тази насока, защото поначало няма нищо случайно. Трябва да разберем защо нидерландците са избрали България, точно това село Врани кон. Има още много въпроси.

Колко операции има ГДБОП с партньорски служби от началото на годината до момента?

Мога да ви кажа за първите 7 месеца, защото имаме още седмица до края на август. Проведени са общо 170 операции, 10 от тях са с чужди служби, сред които ДЕА, Департамента по вътрешна сигурност на САЩ, Европол, Интерпол, Евроджъст, Европейската прокуратура, с гръцките и с френските полицейски служби. Операциите са по линия на детската порнография в интернет, наркотици. Например с ДЕА и Департамента на САЩ проследихме доставка на кокаин от Доминиканската република. Тя е стигнала с куриер до България. Става въпрос за около половин килограм, като целта е била да се провери може ли да работи подобен канал. Задържани са двама наши граждани. Имаме акция по линия на трафик на хора с Великобритания, Европол и Евроджъст. Става дума за изпращане на жени на Острова с цел сексуална експлоатация.

С френските служби по какъв случай сте работили?

По линия на данъчни измами, съвместно и с европейската прокуратура. Става въпрос за трансгранично ОПГ съставено от българи, извършващи данъчни престъпления и пране на пари както у нас, така и във Франция. Тук става въпрос за внос на автомобили с последваща измама за ДДС-то. Тази операция беше преди месец. Много мащабна схема, стотици милиони евро, укрити ДДС чрез продажба на луксозни автомобили. Всички бяха чисто нови. Замесени са и наши автокъщи.

Жесток проблем в момента са бежанците. По колко групи се е работило в последната половин година и в момента каква е тенденцията?

Положението е много сериозно, натискът е невероятен, знаете какви са цифрите. Средно около 1000 души на ден правят опити да преминат границата. Колегите и от Гранична полиция, и от Жандармерията, а и военните полагат неимоверни усилия, за да овладеят положението. Това е битка, която се води ежечасно, защото е ясно, че лятото натискът е по-голям, но и зимата не ги спира. Една такава дейност се организира още от държавите, от които тръгват мигрантите – Афганистан, Сирия, Мароко. Още там има група, която организира, подобна има и в Турция, и в България, и в Сърбия. Тенденцията е, че голям процент от водачите на автомобили за трафик не са българи. Имали сме от Украйна, Молдова, Италия, Русия, Литва, Латвия, Естония.

Какви са тарифите на човек?

С всяко едно противодействие, което оказва МВР и държавата като цяло, цената се покачва. Ако лесно се преминава една граница, би струвало по-евтино. В момента по оперативни данни е не по-малко от 700 евро на човек.

Нелегалните мигранти не се крият и си показват точките и маршрутите в Тик Ток, youtube. Това не е ли нагло?

Те имат канали в Телеграм, Фейсбук, youtube, но ние следим всичко. Държавата отделя страшно голям ресурс по охрана на границата. Това е процес, който не започва от България и не свършва тук. Ние за добро и за лошо сме на кръстопът и няма как оттук да не минават всякакви трафици – на хора, на наркотици. Затова и нашите партньори оценяват действията ни високо.

Каква е ситуацията с трафика на фентанил, който е смъртоносен?

Фентанилът е 50 пъти по-силен от хероина, наричат го и синтетичен хероин и дори само допира до кожата може да е смъртоносен. Заради по-ниската цена добива своята популярност, но не е чак толкова разпространен у нас. Например в САЩ употребата му е с размерите на епидемия. От него престъпните организации имат свръхпечалби. От началото на годината сме работили по два случая с фентанил. През март е разкрита група, която го е разпространявала в София, но заедно с други наркотици. Около 6 кг са намерени и иззети. В дългосрочен план е възможно трафикът да се увеличи, тъй като мексиканските картели си сътрудничат с базирани в Европейския съюз престъпни групи за разпространение на наркотици. Пристанищата на ЕС се използват като хъбове за по-нататъшното му пласиране.

Искате да кажете, че няма все още група, която да се занимава само с фентанил, а винаги е в палитра с друг вид наркотици?

Да. Фентанилът е като продукт наред с кокаин, амфетамин, кристали, канабис. Нямаме и сигнали от партньорските служби за тенденция България. Като цяло нашият наркопазар няма как да не следва тенденциите на европейския. С най-високото ниво на разпространение си остава марихуаната. След това се нареждат амфетамин, кокаин и на последно място е хероинът. Това не ни успокоява, разговаряли сме не един и два пъти с колегите от Америка, които се занимават с тази тема. Да се надяваме, че у нас ще бъдем предпазени от този процес.

Това е той:

Роден е на 27 май 1972 г. в Дупница

Завършва ЮЗУ “Неофит Рилски” специалност “Право”

Влиза в системата на МВР през 1999 г. като разузнавач в направление “Икономика” при ДНСБОП – МВР

През годините е ръководил сектор “Противодействие на престъпления, свързани с финансовата система” в ГДНП и “Изпиране на пари и измами с фондове на ЕС” в ГДБОП

От март 2022 г. до юни 2023 г. е заместник-директор на ГДБОП, а на 12 юни е назначен за директор на антимафиотите