0

В естник „Телеграф“ провери как вървят офертите по курортите за зимата. Има някои доста солени предложение. По тази тема е и коментара на журналиста от от вестника София Симеонова.

Виц

Офертата на луксозния хотел роди и виц – Илон Мъск си поел дълбоко дъх и си казал: „Ееех, веднъж се живее!“... и си резервирал Нова година във Велинград.

Нека е ясно – никой никого не задължава да профука четири месечни заплати за невероятно преживяване в спа столицата на Балканите. Естествено, подобна оферта е насочена не към масовия българин, който живее от заплата до заплата, а към хора, които не могат да си преброят парите. Както и към средностатистически позамогнали се люде, които искат да подражават на първите. Защото е много важно да се знае, че имаш пари и си угаждаш.

Чудно

Сега въпросът какво прави един наистина луксозен хотел с дизайнерско обзавеждане насред курорт като Велинград, а не някъде из Швейцарските Алпи, е от компетенцията на маркетолозите. Така са преценили, така са направили. Но за тия пари спокойно можеш да отидеш на някое далеч по-луксозно място. Колкото и да е бляскав хотелът, излезеш ли навън, се озоваваш в българската провинция. Така че тези, които наистина могат да си позволят такава почивка, просто ще се качат на самолета и ще отпрашат към Дубай. Там поне е луксозно всичко.

Дразнят

Подобни цени страшно дразнят хората. Карат ги да се чувстват още по-нищожни на фона на огромната инфлация и все по-тлъстите сметки. Хотелиерите трябва да имат едно наум – някак си е много цинично да искаш огромни суми за нещо, което няма как да струва толкова. При това – в най-бедната страна от ЕС. Нека първо си видим дупките по пътищата, олющените и нашарени с графити сгради, мизерията по селата и в крайните квартали. Да ги оправим първо тях и после да претендираме за 5-звездно спа изживяване. Всяко нещо по реда си и с времето си. Снимките от басейна на луксозен хотел няма да ни подредят живота и да го направят по-луксозен. Защото, когато напуснеш розовия балон, се сблъскваш с жестока мизерна действителност. И леко трябва да се приземиш.

Всичко останало е обикновен снобизъм.