0

Г воздеят на програмата на Бузлуджа, както бе обявен певецът Миро, разгневи създателката на „Гълъбо“ Вида Пиронкова, след като песента й озвучи партийния събор без нейно съгласие.

„Никой не ме е попитал, нито поискал разрешение песента ми "Гълъбо" да бъде пята (използвана) на концерт с политически цели и да я обвързват политически. 5 години я опазих, но сега, без мое знание това вече е факт, който освен че ме ядоса, ме и натъжава. Натъжава ме, защото не се зачитат нито авторските ми права, нито личността ми, нито желанията ми, камо ли финансовите ми интереси. Нищо. Надежда всяка оставете, е казал Данте, а Вергилий прочел на вратата на Ада“, каза пред „Телеграф“ известната композиторка. Споровете около „Гълъбо“ датират от третия месец след излизането на песента и минаха през много батални сцени. 

Игнор

„Всъщност спорове не е имало, защото аз от месец май 2017 не съм виждала очите нито на Миро, нито на Игор Марковски. Същата година сложих забрана за изпълнителя, но само на публичните му изпълнения, не и за радио и телевизия. Те бяха редовно нарушавани, а аз -  неглижирана всячески. Моята личност не съществуваше за тях. Появиха се много колеги, които влязоха в ролята на ментори, които искаха по някакъв начин да ни сдобрят, въпреки че ние не сме се карали изобщо по простата причина, че нито сме се чували, нито виждали. Към мен имаше тотален игнор. Дори за един коледен концерт в зала „България“, където диригент беше маестро Юли Дамянов, който беше направил оркестрация на песента за духов оркестър, Миро излезе на сцената и застана с гръб към мен. Този факт го видяха стотици зрители в залата, а когато отидох на служебния вход, за да го попитам на какво дължа това отвратително поведение и незачитане на моята персона като автор на най-успешната му песен, той пак пред свидетели ми се накрещя, каза, че мрази песента, но е обречен да я пее и тя е най-голямото му постижение, защото хората го карали да я пее постоянно, но иска да го оставя на мира. 

Цивилизовано

Не разбрах защо иска да го оставям на мира, когато с нищо не бях го притеснила, единствено го издирвах чрез адвокати да седнем и постфактум да подпишем договор, за да си уредим юридически отношенията. Така, както правят в цивилизованите страни, а и както е уредено от Закона в чл.38 на ЗАПСП!!!! Пращах нотариални покани до него и лицето Марковски, който също нямаше и няма договор с мен. Освен отчисленията, които получавам чрез „Музикаутор“, които пазят моите авторски права от 1996 година, от лицето Миро не съм видяла и 1 стотинка, нито 1 дъвка, както обичам да казвам! Може би това е неговият начин да се отблагодарява за добрините, които му правят хората като мен“, разказа композиторката пред „Телеграф“.

Опитите ни да се свържем с изпълнителя преди редакционното приключване на броя се оказаха неуспешни. В социалните мрежи обаче се появи оригинална снимка на певеца Миро и Нинова с букет червени рози, илюстриран с текст от песента: „Очите ти, Гълъбо, очите ти...“, което отново възбуди спорове как от БСП неглижират авторските права. 

„От Бузлуджа БСП и Миро като изпълнител - нямам и никога не съм имала дори и известие, че ще ползват собствеността ми, камо ли да са искали разрешение. Казвам собственост, защото интелектуалното право е вид недвижима, интелектуална собственост. Нямам идея дали са подали отчет към „Музикаутор“ и дали изобщо са ги уведомили за този концерт. Нито пък знам и мога да гадая какви отчисления и на каква сума ще са. Много сложен и трудно решим казус. Боря се 5 години“, призна композиторката.