0

Б аба Живка -обитателката на подлеза при Румънското посолство в София, осъмна без мебели. Добри хора се съжалиха над клетницата, превърнала се в емблема на това място, и преди месец я обзаведоха със спретнат разтегателен кожен диван и табуретка до него. Рано тази сутрин обаче се появили блюстители на реда, които отмъкнали дивана. Опитала се да си подложи два картона на стълбите, на които нощем спи, но й взели и тях, разказа жената пред „Телеграф“. 

Клошарката, която живее в подлеза от години, беше там по време на целия ремонт, финансиран от Специализирания общински приватизационен фонд. Подземното съоръжение в район Средец минава под "М. Еминеску" и свързва "Шипченски проход" с "Цар Иван Асен II". Мястото е много оживено, сутрин покрай спящата кротко на кафявия си диван женица преминаваха ученици от близкото 31-во СУЧЕМ „Иван Вазов“ и забързани хора, отиващи на работа, но никой не се оплакваше от присъствието й.

Днес обаче й обяснили, че се налага мястото да се разчисти заради постъпил сигнал. Със сълзи на очи жената отчаяно обясни, че не страда толкова заради удобството, колкото заради обидата, която са й нанесли. „То друго за крадене тук няма, затова ми взеха канапето. Спасих само една торбичка, която бяха изхвърлили при кашона“, обясни клошарката, докато преминаващи хора й оставяха закуски, донесени специално за нея.

Преди седмица в района бе премахнат и павилион на тротоара на ул. "Иван Асен" и бул. "М. Еминеску", с който отрасна цяло поколение. Той се оказа незаконен, а процедурата за отстраняването му продължи девет месеца. Сега пространството е разчистено, но се появи теч от преминаващ отдолу водопровод. Такива опасения имаше още преди събарянето на павилиона с багер. До наводнение на подлеза не се стигна.