0

Седмокласник е успял да влезе в училище с газов пистолет, родителите на учениците са в шок. Вижте коментара по темата на журналиста от в. „Телеграф“ Елена Иванова.

Ефектът от средата, качеството и резултатите в системата за образование у нас е шокиращ и брутален. Ставаме свидетели на все повече случаи, в които общуването между деца не е нормално, а по-скоро прилича на кадри от уестърн, в който смъртни врагове се срещат очи в очи с пистолети. Носенето на оръжие в училище е поредният казус, който най-вероятно ще доведе до последствия от рода на засилване на контрола на входа на училищата, а дори може да се сложи скенер за метални предмети. Но още в началото на новата учебна година друго дете пострада от съученици и се наложи да му се прави операция на челюстта. Въпросът обаче е защо се допуска да се стигне до тази ситуация и чак след това да се затяга контролът. Слава Богу, няма пострадали от оръжието! Най-вероятно причината за носенето на пистолета е това, че момчето иска да се похвали, да вдъхне респект у съучениците си и може би не е имало умисъл да го използва. Именно с този проблем се сблъскват голяма част от подрастващите как да изпъкнат? Тук ролята на родителите е изключително важна. От една страна, детето да няма достъп до оръжия, които се съхраняват у дома, а от друга, и може би по-важната част е обяснението на родителите за решението да държат тези предмети далече от деца и да им вдъхнат вяра, че могат да се изявят със своите качества.

Друг фактор, който влияе изключително много на подрастващите, са учителите. Хубаво е да се правят забележки и за дребни провинения на децата, но нека не си затваряме очите за случаи, в които е застрашен животът на околните. Трябва и съобщенията към родителите да бъдат по-балансирани и по-адекватни и да са според тежестта на провинението. Защото набеждаването на дете, че е лошо, защото е ритнало другарче при игра на футбол или нещо такова, води до много по-тежки последствия за личността му, отколкото моментната реакция на учителя.

Училището не е просто сграда за преподаване на уроци, то е институция. И не трябва да се забравя фактът, че каквото градим там, такова ще е бъдещето за нас и децата ни.