0

Д вама джигити - Георги Семерджиев и Димитър Любенов, причинили жестоки катастрофи с общо три жертви, ще се изправят пред Софийския градски съд в един ден.

За понеделник е насрочено разпоредителното заседание по делото срещу бившия футболист, който дрогиран причини автомелето на бул. „Черни връх“, при което уби две млади жени. Любенов пък ще иска магистратите да го пуснат от ареста. Той предизвика тежката катастрофа на Околовръстното шосе в столицата в края на септември, причинявайки смъртта на френски гражданин. И двамата арестанти ще бъдат докарани в Съдебната палата от ареста на Националната следствена служба на бул. „Г. М. Димитров“.

Полицайки

И в двата случая са замесени униформени служители. При Семерджиев се оказа, че млада полицайка се е притекла на помощ на джигита малко след като избягал от местопроизшествието. Според разследващите Симона Радева е помогнала на Семерджиев да се качи със стълба до апартамента си, след като зарязал ключовете от дома си в смазания джип, бързайки да офейка. Във возилото бяха открити полицейска синя лампа и стоппалка.

Освен Радева се оказа, че още около 40 униформени са удряли по едно рамо на Семерджиев, когато е бил хващан да кара без книжка или пък в друго нарушение. Материалите по делото за полицейския чадър са отделени от тези за катастрофата. Семерджиев ще отговаря пред Темида по 5 обвинения, сред които шофиране с фалшиво свидетелство и менте номера. Причиняването на смъртта на двете жени обаче е по непредпазливост, прецени държавното обвинение.

Полицейско присъствие е имало и в случая с Любенов. Там се оказа, че полицейски патрул, в който участвала униформената Буба, е ескортирал джигита, преди да блъсне автомобила с чужденците. Щом автомелето станало факт, патрулката се изнизала. В показанията си Любенов твърди, че дал на ченгетата 200 лева да го ескортират.

Обвинение

Обвинението срещу Любенов до този момент е за причиняване на смърт умишлено. Разследването установи, че той е седнал зад волана с 1,73 промила алкохол. Освен това е употребил и кокаин. Преди фаталния сблъсък джигитът фучал със 195 км/ч с поршето си. След като бе арестуван, Любенов ридаеше пред съда, че му било за пръв път да шофира под въздействие на алкохол и дрога. Той се молеше съдиите да го пуснат, защото имал да се грижи за болна майка. СГС ще решава дали да измени мярката му за неотклонение.