0

Т рансджендър осъди България в Европейския съд по правата на човека, защото му е отказано да си извади лична карта с женски имена. Роденият като мъж П.Х. категорично се самоопределя като жена още от юношеска възраст, когато започнал и хормонални процедури, за да си смени пола. Българското законодателство обаче не позволява промяна на пола в регистрите за гражданско състояние.

Решение

Това дало основание на джендъра да заведе дело срещу родината си в Страсбург. Европейските магистрати са му присъдили 10 000 евро обезщетение за нарушено право на личен живот. Решението на съда в Страсбург е взето, докато се чака Върховният касационен съд да излезе с протаканото вече две години свое тълкувателно решение по темата, съобщи специализираният правен сайт lex.bg. Въпреки че джендърът П.Х. се самоопределя като жена, Окръжният съд в родния му град категорично се е произнесъл, че полът е биологично състояние от раждането, обусловен е генетично и не подлежи на промяна.

Проблем

В момента Гражданската колегия на ВКС трябва да се произнесе дали е допустима съдебна промяна на данните в актовете за гражданското състояние на транссексуален - лични документи, акт за раждане и пр. Преди да се произнесе, ВКС обаче попита Конституционния съд какво разбира под понятието "пол" основният закон и как разбирането на конституцията се съвместява с правото на личен живот, гарантирано от Европейската конвенция за правата на човека. КС обяви, че понятието „пол“ според конституцията следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл. Той обаче напомни на законодателя, че България и други държави са осъждани в Страсбург за нарушаване на правата на транссексуалните заради липсата на законодателство, предвиждащо възможност за признание на промяна на пола въз основа на регламентирани условия и процедури. Една година след произнасянето на КС ВКС все още няма свое решение, а следващото заседание по темата е насрочено на 6 октомври. Датата се чака с голямо нетърпение от ЛГБТ общността у нас.