0

В секи вторник вестник „Телеграф“ разказва за „Забравената история“. В рубриката ще откриете за исторически сгради и паметници на културата, които тънат в разруха. В новия брой ще разберете какво се случва с дома на революционера Иларион Драгостинов, а ето и коментара по темата на колегата Яна Йорданова.

Признавам, че изпитвам гняв, когато прочета нещо такова. И срам. Питам се къде отидоха онези патриоти, които непрекъснато се бият в гърдите, че биха дали всичко за България. Онези, които вдигат знамена на празници, парадират, че знаят историята. А помнят ли уроците от нея? Толкова бързо ли забравихме заветите от Априлското въстание? Замисляме ли се, че ако не бяха хора като Иларион Драгостинов, днес дори нямаше да ни има. Набързо загасихме възрожденската искра и я посипахме с пръстта на съвремието. Защото оставихме на произвола на съдбата домовете на видни личности. И те се рушат, но с това рушим и историята си. А народ, който не съхранява историята си, няма бъдеще. Нали ни съветват непрекъснато да се обръщаме към миналото, за да вземем поуките от него. И да ги предаваме дори на децата си. Недопустимо е къщи като тази на Иларион Драгостинов да се превърнат в сметище.

Всъщност такава злочеста съдба има и домът на Стефан Караджа в Тулча, на Апостола край Ловеч, където е основал революционен комитет, и на други наши възрожденци. Странно е как държава и народ нехаят пред това. Тъжното е, че един ден няма да има какво да покажем и на децата си, а самите ние ще се питаме защо не опазихме заветите на дедите си.