0

Р уската журналистка Марина Овсянникова, която показа плакат срещу войната в Украйна в телевизионен ефир, отхвърли предложението на френския президент Еманюел Макрон за предоставяне на убежище.

44-годишната редакторка не искала да напуска страната, пише Le Figaro.

„Не искам да напускам страната ни. Аз съм патриот, синът ми е още повече. Не искаме да си тръгваме при никакви обстоятелства, не искаме да ходим никъде “, каза тя в интервю за германското списание Der Spiegel.

Припомняме, че случката се разигра в понеделник по време на най-гледаната новинарска емисия в ефира на „Първи канал“. Тя е продуцент, с надпис, критикуващ военната операция на Москва в Украйна и осъждащ " пропагандата “ на медиите, контролирани от властта.

“Това е война срещу братски народ!" Никой разумен човек не може да го приеме ”, казва младата жена, родена в Одеса, Украйна, от баща украинец и майка рускиня.

Журналистката ни уверява, че нейният преврат " е преди всичко пацифистко действие: в интерес на Русия и света е да сложат край на тази война възможно най-бързо. Исках да покажа, че руснаците също са против тази война, която много хора на Запад не разбират. По-голямата част от интелигентните и образовани хора тук се противопоставят на тази война”, твърди тя.

След като беше арестувана, тя беше осъдена да заплати глоба и оставена на свобода заради разпространението на антивоенно видео в социалните мрежи. Въпреки това журналитката все още е изправена пред наказателно преследване, наказуемо с тежки присъди в затвора, съгласно условията на новия закон, който се бори срещу всяка „ невярна информация “ за руската армия.