0

З а период от 12 месеца повишаването на цените на зърното на различните пазари е над 50%. Заради поскъпването на брашното и пшеницата ще има увеличение и на цената на хляба. Поскъпването обаче няма да е като това при пшеницата Това заяви изпълнителният директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов в ефира на Нова нюз. По думите му тенденцията в цените твърдо върви нагоре.

„През последните две седмици има леко успокояване и спад в цената. Зимата традиционно се очаква поскъпване на зърнените култури, но толкова стръмно покачване не сме имали”, коментира той, като допълни, че през месеците март и април се очаква леко поевтиняване на пшеницата заради предстоящата нова реколта.

Друга стока, чиято цена също върви нагоре, това е захарта.

„Тя не поевтинява, при всички положения ще поскъпне и у нас, вече се случва”, обясни Симов. Олиото също продължава да се тъгува на цени, далеч по-виски от нивата, на които сме свикнали.

„За щастие при нас олио има. Има региони в Европа, където олиото не достига, вследствие липсата на суровини. Украйна е най-големият производител на слънчоглед в света, началото на конфликта промени и ситуацията на международните пазари“, констатира той. Изпълнителният директор на ССБ обобщи, че няма как олиото да изчезне от магазините в България, но ще бъде на много по-високи цени.