0

П о повод 100-годишнината от рождението на поетесата Блага Димитрова инициативен комитет открива в сряда паметна плоча на кооперацията, в която тя е живяла в София.

Паметната плоча е на жилищна сграда на ъгъла на ул. „Паренсов“ 33 и бул. „Васил Левски“. Събитието ще се състои днес от 16 ч. В инициативния комитет участват Райна Кабаиванска, проф. Климентина Иванова, проф. Елена Михайловска, проф. Цочо Бояджиев, Георги Господинов и други наши бележити творци и общественици.

„Блага Димитрова – личност, олицетворяваща българското слово, българската съвест и силата на свободния български дух, не е между нас от 18 години. Познаваме я като поетеса, белетрист, преводач и общественик. Нейни произведения са филмирани, драматизирани, превеждани и публикувани на много езици“, се казва в съобщението на инициативния комитет.

По повод годишнината на книжния пазар излезе и нова книга с неизвестни разговори с Блага Димитрова: „Записки от „Прехода“ 2“, из дневниците на акад. Петър Динеков.“ Тя е представена от Евелина Белчева и представя на широката публика неизвестни досега разкази.

На 30 юни 1993 г. Блага Димитрова напуска „Дондуков” 2, като подава оставка от поста вицепрезидент на България. „Чрез тази моя оставка аз развързвам ръцете си, за да бъда свободен гражданин, а не безправен и неволен заложник на прикрити действия“, заявява тя в оставката си от поста вицепрезидент. И предупреждава: „Подготвя се диктатура у нас!“ От написаното става ясно, че тя хвърля оставка като вицепрезидент заради оформящото се в онези години задкулисие.

„Не проумявам как съм могла в зряла възраст да се поддам на нова очевадна утопия. Оправдание пред собствената ми съвест би било да разкажа за това, което съм изпитала… Но дали ще имам време? Нужно е спокойствие да преосмисля всичко. Единственият начин да поискам прошка пред паметта на неколцина приятели и да предам предупреждение за хората – да не позволяват да ги впримчват в утопии, еуфории и тем подобни самозаблуди“, пише още поетесата, която не е искала да бъде вкарвана в чужди „коридори и лабиринти на властта“.