0

М ВР ударно връща жандармерията от границата заради протеста. Служителите са командировани в столицата за вторник, сряда и четвъртък, обявиха от силовото министерство пред „Телеграф“.

Причината да се докарат в столицата всички налични униформени са големият брой протести, които се очаква да се разразят в триъгълника на властта. Около 18 часа в понеделник две от проявите стартираха в подкрепа на правителството на Кирил Петков и Асен Василев, а разпопеният отец Дионисий и други антифенове на властта започнаха да се събират пред Министерския съвет.

Масовката

Няколко хиляди униформени ще се грижат за спокойствието в София до четвъртък. Тъй като голяма част от тях са от провинцията, се търсят повече от 1000 места в хотели, които да ги поберат.

Полицаите се слагат по двама или трима в стая, а масово за МВР се правят отстъпки в цената. Причината е, че по вътрешна разпоредба им се падат по максимум 80 лв. Автобуси с жандармеристи бяха забелязани на входовете на столицата още от ранни зори в понеделник.

От общината пък отбелязаха, че са получили 11 уведомления за провеждане на протести на пл. „Народно събрание“ в периода 21-23 юни. 5 от уведомленията са подадени от сдружения и политически партии – това са политическа партия Движение „Да, България“, партия „Възраждане“, Българско национално движение ВМРО, сдружение „Толерантност“ и Национално движение „Хан Кубрат“, а останалите 6 са подадени от различни физически лица.

Минчев

Един от първите, които в понеделник излезе на протест за запазване на кабинета, беше премиерът, а до него стоеше отстраненият шеф на НС Никола Минчев и МВР шефът Бойко Рашков.

„Има толкова много хора, които искат да има България без задкулисие. Утре (б.р. - вторник) ще има достатъчно полиция на протеста. Рашков гарантира за това. Промяната зависи от всички нас. Непрекъснато говорим с различни депутати. Тук е въпросът на страх и отговорност. Надявам се много хора да направят тази стъпка, която изглежда страшна, но е отговорна", заяви Петков.

Той беше категоричен, че трябва да се изчисти мафията и идеята Рашков да стане шеф на КПКОНПИ ужасявала много хора.

Даде пример, че няма да се спре да изчисти корупцията от границата, като посочи случая с ГКПП Капитан Андреево и заяви: „Няма значение дали там стои Ами или Таки“.

Петков допълни, че още няколко гласа ги делят от мнозинството от 121 депутати, но се надява в следващите дни да разговаря с тях. Радостин Василев пък отишъл при него в МС и му казал: „Наредиха ми да не пипам Сталийски“. Самият спортен шеф каза, че избрал страната на народа, а в ИТН имало задкулисие.