0

П оложителна оценка даде Националният съвет на БСП на първите 100 на кабинета „Петков“. Висока оценка за работата си получиха и министрите на столетницата. Тя беше дадена от лидера на партията Корнелия Нинова.

„Очертаваме два успеха, една слабост на правителството, три задачи, които ни очакват и три проблема, които чакат своето решение. Двата успеха - правителството успя да преведе страната в най-тежките зимни месеци успешно чрез наложения мораториум, с компенсациите и подкрепата за бизнеса, с мярката 60/40. Кабинетът проведе и битка с опитите да се спекулира с цените. Осигури социална подкрепа за социално слаби и енергийно бедни. Вторият безспорен успех е приемането на Бюджет 2022, въпреки различните мнения между коалиционните партньори, ние приехме бюджет с два основни акцента”, коментира Нинова.

Тя посочи и слабост в правителството.

„Нарушената координация, лоша комуникация помежду ни. Изградихме четири равнища на комуникация и взимане на решения - Лидерски съвет, Министерски съвет, Председателски съвет и 18 експертни съвета по силата на коалиционното споразумение.  Твърде много равнища на обсъждане и вземане на решения, които понякога поради лоша комуникация помежду си излъчвахме различни сигнали, понякога сигнали, които трябваше взаимно да опровергаваме. Тази слабост трябва да преодолеем, защото излъчва несигурност и нестабилност. А ние искаме точно обратното”, подчерта тя.

Лидерът на БСП посочи и кои са трите проблема - оръжията за Украйна, присъединяването на Северна Македония към ЕС и избора на гуверньор на БНБ.

„Националният съвет препотвърждава следните позиции - БСП категорично се обявява, както и досега - против  износа на оръжия, боеприпаси, стоки и технологии с двойна употреба за Украйна. Освен че за нас това означава ангажиране на България във войната, това е и ценностен избор. Няма по-висша ценност от мира. И няма как да искаме мир, когато снабдяваме някоя от страните с оръжия за война. Ние искаме войната да спре”, допълни Нинова.

„Нито в Министерския съвет като министри, нито в НС като парламентарна група, нито аз персонално ще дадем и един глас за решение или един подпис върху документ, който представлява износ на оръжия, боеприпаси за Украйна”, категорична е тя.

Националният съвет е препотвърдил и позицията за Северна Македония. „Стартиране на процес по присъединяване към ЕС да започне едва след изпълнение на двустранния договор между България и РСМ.

Относно избора на управител на БНБ тя заяви, че гуверньорът не бива да е човек, излъчен от политически партии в парламента и да е депутат. „Това трябва да е експерт, уважаван от всички, с безспорен международен опит и авторитет. Ще продължим да полагаме усилия в разговори и с двете спорещи страни - ИТН и ПП, да ги убеждаваме да оттеглят двете кандидатури и да пристъпим към единно предложение”, обясни Нинова.

По думите ѝ обявяването на посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата е крайна стъпка в дипломацията, което за БСП е неприемливо.

"Призоваваме да не се прави – това е най-последната стъпка и оттам нататък късаме дипломатическите отношения между България и Русия. Нито една европейска държава не е изгонила руския си посланик. Призоваваме за разум, стабилност и спокойни решения", каза още лидерът на столетницата.

Според министъра на икономиката и индустрията процесът по актуализацията на бюджета трябва да започне още от утре. „Аргументите са растящите цени, инфлацията, невъзможността на семействата, дори са актуализираните доходи, да посрещнат този удар”, поясни тя.