0

Б ензин по 3,50 лева за литър ще ни се стори евтин. При потенциално ембарго за петрола, който Русия продава на Европа, вероятно цената му ще скочи до нива, които не сме виждали до момента и горивата ще поскъпнат шоково. При 200 долара за барел цената на бензина може да стигне и 4 лева за литър. Това заяви Мартин Владимиров, експерт от Центъра за изследване на демокрацията, по Нова телевизия.

В момента поскъпването на горивата е в резултат на ръста на цената на суровия петрол сорт Брент преди месец. Това е по-скоро закъснение на поскъпването, защото рафинериите произвеждат горива първо с наличните количества петрол, закупени по-рано, и след това попълват запасите си, поясни Владимиров.

Българската рафинерия преработва руски петрол „Уралс“, който се котира значително по-евтино. Трябва да се направи разлика между дългосрочен договор за покупка на суров петрол, какъвто вероятно има между компанията майка „Лукойл“ и дъщерната компания „Лукойл България“ и спотовите търгове, каза Владимиров.

В бензиностанциите в страната поскъпването на горивата продължава. Бензин А95 се продаваше вчера на цени от 2,70 лв./л до 3,11 лв./л. Средната му цена се увеличи с 1 стотинка до 2,95 лева, съобщи сайтът за актуални цени на горивата Фуело.нет. Масовият дизел стигна цена от 3,20 лева за литър на някои бензиностанции, а средната цена, на която се предлага на 5 април, е 3,05 лева/л. Най-много, с 4 стотинки, скочи вчера килограм метан и средната му цена беше 3,09 лева. Само ден преди това той се продаваше по 3,05 лева средно. Но максималната цена на природния газ стигна 3,70 лева.

Според Асоциацията на търговците и вносителите на горива, ако войната в Украйна не бъде прекратена, се очаква цените да продължават да растат. Бензиностанции по малките населени места работят на безпрецедентно нисък марж, а хората негодуват срещу високите цени и зареждат по-малко гориво, оплакват се търговци.

За последния месец разходите за гориво са се увеличили почти двойно, коментират редовни шофьори. Ако преди са зареждали седмично автомобила си за 20 лева, сега са нужни 30 до 35 лева.