0

1142 гранични застраховки „Гражданска отговорност“ са купили украински водачи на МПС при влизането си в България от началото на войната досега. Това показват данни на Гаранционния фонд малко преди Великден, предоставени специално на „Телеграф“.

От ГФ посочват, че при влизане на територията на страната ни водачите на автомобили с украинска регистрация е необходимо да имат или гранична застраховка, или сертификат „Зелена карта“. Контролът се осъществява от Гранична полиция.  Украинските водачи следва да са влезнали още в Румъния с такива застраховки, но има и такива, които сключват гранична застраховка в България.

Тази полица може да бъде закупена от застрахователи или застрахователни брокери, като цената й зависи от политиката на съответната компания. ГФ не разполага с информация колко водачи на МПС са си закупили такава полица на румънската граница или са влезли в България със сертификат „Зелена карта“.

Тъй като Украйна е част от системата „Зелена карта“, сертификатът „Зелена карта“ е напълно достатъчен, като освен на хартиен носител документът може да бъде представен и като  PDF на електронен носител (например на мобилен телефон). Но ако застраховката на водача е изтекла и той няма възможност да поднови сертификата си, то трябва да закупи гранична застраховка.

От ГФ не разполагат с данни дали има регистрирани ПТП с участието на автомобили с украинска регистрация, тъй като въпросът е от компетентността на Пътна полиция.

При настъпване на ПТП по вина на автомобил с регистрационен номер от трета държава, членка на системата "Зелена карта", каквито са автомобилите от Украйна, има следните възможности. 

Ако пострадалото лице получи информация за името на украинския застраховател, например от сертификата „Зелена карта“, то има възможност да провери кой е кореспондентът на украинския застраховател в България чрез сайта на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи – (https://www.nbbaz.bg/?cid=11#bg).

Ролята на кореспондентите е да обработват претенции в подобни случаи, съответно пострадалото лице трябва да се обърне към кореспондента на украинския застраховател в България.

В случай че пострадалото лице не открие информация за кореспондента или не разполага с информация за застрахователя на виновния украински водач, може да се обърне към Националното бюро на българските автомобилни застрахователи за съдействие, като посочи регистрационния номер на МПС-то, с което е причинено ПТП.

Ако виновният автомобил с украинска регистрация има гранична застраховка, издадена от български застраховател, пострадалото лице следва да се обърне към застрахователната компания, издала полицата.